Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дневникът на културния екстремист: Как се казва тази улица?

Чиновници в Столична община може би бъркат историка Стивън Рънсиман с писателя Робърт Луис Стивънсън?

 Минете по уличката между главната алея на парка „Заимов“ и булевард „Дондуков“, успоредна и на двете. Наречена е на медиевиста и дипломата проф. Стивън Рънсиман (1903-2000). Снимки: Емил Георгиев - Дневникът на културния екстремист: Как се казва тази улица?

Минете по уличката между главната алея на парка „Заимов“ и булевард „Дондуков“, успоредна и на двете. Наречена е на медиевиста и дипломата проф. Стивън Рънсиман (1903-2000). Снимки: Емил Георгиев

„Улицата, на която
съм израснал и живял…“
Буги Барабата

Може би сте чували за историка Стивън Рънсиман. Със сигурност знаете писателя Робърт Луис Стивънсън. Има улица, наречена и на двамата едновременно.

Приемете това като един вид записки на културния екстремист. Дневници на граматическото наци. Бележки на интелектуалния джихадист. Не, стига. Да не прекаляваме. Просто коментарите на човек, който не си пада по местния обичай да се замазват детайлите. Радвам се, че морената на Алеко пред Народния театър вече е малко по-видима. След последния материал по тази тема някой се е сетил да поотмести химическите тоалетни. Това е чудесно. Даже е насърчаващо.

Мирената на Алеко в Градската градина в София е вече по-видима.

Морената на Алеко в Градската градина в София е вече по-видима.

Вижте още: ПО СТЪПКИТЕ НА АЛЕКО, КРАЙ ТОАЛЕТНАТА

Затова продължавам с едно малко заяждане. Минете по уличката между главната алея на парка „Заимов“ и булевард „Дондуков“, успоредна и на двете. Наречена е на медиевиста и дипломата проф. Стивън Рънсиман (1903-2000). Британският специалист по Средните векове е автор на особено интересна за нас „История на Първото българско царство“ (1938). Всъщност книгата е с оригиналното заглавие A History of the First Bulgarian Empire, с това така ласкателно звучащо „империя“. Посветена е на цар Борис ІІІ, с когото Рънсиман по това време е в приятелски отношения (от 1934-а до 1940-а младият интелектуалец работи в британското посолство у нас). Сигурно точно заради тази книга софийската уличка е наречена на историка. От 1993-а той е почетен доктор на Софийския университет. На нашата по-широка публика е известен също с „Падането на Константинопол“, писана по повод 500-годишнината от османското завоевание на града. Може би най-влиятелната му книга обаче е голямото изследване „История на Кръстоносните походи“, все още непревеждана на български.

Неприятното е, че столичната община е сгрешила името на професора. Табелите гласят: „Сър Стивънсън Рънсиман“. Не е много ясно какъв е произходът на тази немарливост: дали съответният чиновник смесва Стивън Рънсиман с Робърт Луис Стивънсън или взима третото вместо първото име на историка (цялото му име е Джеймс Кокрън Стивънсън Рънсиман). Възможно е някой да се е престарал. Авторът винаги е надписвал книгите си като „Стивън“ и никога като „сър Джеймс Кокрън Стивънсън“.

Сигурно е прекалено да се надяваме табелите да бъдат сменени. По-скоро никой няма да обърне внимание или пък ще има весело несвързани обяснения как той, човекът, се бил казвал „Стивънсън“ и „ми то така си е правилно“. Не, не е правилно. Става дума за Стивън Рънсиман, който е направил всичко възможно да бъде популярен точно под тази форма на името си. По-скоро този текст е повод още да се посмеем през зъби на собствената си немарливост към детайли (педантизмът също е форма на немарливост, когато резултатът е нелеп). Или, още по-добре, да си припомним един стар приятел на България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90