Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дневникът на Моцарт достъпен онлайн

В него композиторът е записвал музиката, създавана от него в последните 7 години от живота му

Първа страница от дневника на Волфганг Амадеус Моцарт. Снимка: Британска библиотека - Дневникът на Моцарт достъпен онлайн

Първа страница от дневника на Волфганг Амадеус Моцарт. Снимка: Британска библиотека

Склонни сме да приемаме, че музиката на Волфганг Амадеус Моцарт се появява напълно оформена, не на последно място и защото я чуваме да се изпълнява почти изключително във вид много близък до съвършенството. Това прави всяка възможност да надникнем към процеса на нейното създаване още по-ценна, а Британската библиотека ни предоставя много повече от бърз поглед: в сайта ѝ вече можете да прочетете личния музикален дневник от тридесет страници на Моцарт. Този изключително важен документ в историята на музиката  съдържа „неговите композиции през последните седем години от живота му“, съобщава сайтът Open Culture.

Британската библиотека отбелязва, че през периода от февруари 1784 до декември 1791 г., който е включен в дневника, Моцарт „композира много от най-известните си творби, включително петте си зрели опери, няколко от най-красивите си пиано сонати, симфонии, както и няколко по-малко известни творби“.

Снимка: Британска библиотека

Нотните страници, които виждате над и под този параграф, са от неговата комична опера „Сватбата на Фигаро“.

„Това е било бурно време в живота му, с финансови кризи, семейна трагедия и продължително неуспешно търсене на постоянна дворцова длъжност“, отбелязват специалистите от Британската библиотека.

Същевременно това са били и последните седем години в живота му, преди ранната му смърт едва на 35 години.

Но пламъкът, който свети два пъти по-ярко, гори и два пъти по-кратко. Моцарт, както знаем, има забележителни музикални постижения още преди да е достигнал пълнолетие. Но усещането за чудо е дори още по-голямо, когато гледаме нотите, написани от ръката на зрелия гений, в разцвета на уменията му на композитор.

Снимка: Британска библиотека

Музикалния дневник, който си е водел Моцарт, може да бъде разгледан в два различни формата: като стандартен уебсайт с подробности за разглежданите страници и исторически контекст за живота на Моцарт под всяка страница, и като удобен браузър, който позволява прелистване с опция за аудио-бележки. Включена е и 127-часова плейлиста, ако искате успоредно с четенето да слушате и музика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg