POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще яхне ли дракон Джон Сняг?

Нова версия как „копелето от Севера“ ще научи за истинския си произход. Остават броени дни до новия сезон на „Игра на тронове“

Джон Сняг определено ще бъде в центъра на събитията в седмия сезон на „Игра на тронове“. - Ще яхне ли дракон Джон Сняг?

Джон Сняг определено ще бъде в центъра на събитията в седмия сезон на „Игра на тронове“.

Зрителите на „Игра на тронове“ вече знаем кои са истинските родители на Джон Сняг: Лиана Старк и Регар Таргариен. Той обаче засега не е наясно. На този въпрос са посветени и голяма част от фенските теории покрай сериала – броени дни преди началото на седмия сезон по HBO. Първият епизод тръгва на 16 юли, а у нас – на 17-и.

Най-новата от версиите на почитателите на поредицата е свързана с драконите на Денерис. Последно я видяхме как плава към Вестерос, с очевидното намерение да възстанови фамилията Таргариен начело на Седемте кралства.

Помним как още в самото начало на „Игра на тронове“ се излюпиха трите дракона. В последния епизод от първи сезон тя излезе от пепелта на кладата на Дрого (след като сама бе влязла в пламъците при трупа му с трите драконски яйца, получени като сватбен подарък) заедно с трите малки летящи влечуги. Днес, пет сезона по-късно, те изобщо не са толкова малки, избили са десетки врагове на „майка си“, а в последния трейлър ги видяхме по-страховити отвсякога.

Драконите на Денерис стават все по-страховити.

Вижте още: КАКВО РАЗБРАХМЕ ОТ ТРЕЙЛЪРА НА „ИГРА НА ТРОНОВЕ“

И да се върнем на Джон Сняг. Според теория на Rawrist, изказана в YouTube, копелето на Старк (за какъвто той погрешно се смята и досега) ще разбере за истинския си произход именно благодарение на един от трите дракона на Денерис.

„Колко страхотно би било драконите да разпознаят Джон – смята Rawrist. – Той най-малкото е от драконов произход, носи кръвта на Таргариен. Ако се срещне с драконите и един от тях дойде при него – особено Регал, кръстен на биологическия му баща – и го познае, наклони глава и му позволи да се качи на него…“

Тази идея се вписва отлично с теорията за „Трите глави на Дракона“, според която трите звяра ще бъдат укротени от трима души. И ако е ясно, че единият със сигурност е Денерис, то въпросът е кои ще са другите двама?

Тирион с един от драконите на Денерис

Тирион вече показа известна близост с драконите в последния сезон, с което допълнително подхрани версията за своя евентуален таргариенски произход. А с изясняването на това кои са предците на Джон Сняг вече има по една значима фигура за всеки от люспестите зверове.

Джон Старкгариен

От самото начало на „Игра на тронове“ виждахме Джон Сняг като копелето на Старк – син на неизвестна майка от крайпътните бордеи, великодушно прибран от Нед. Въпреки това, още тогава бяхме наясно, че ролята му за съдбата на Вестерос изобщо няма да е епизодична. И ако с напредването на историята това се потвърждаваше отново и отново, то във „Ветровете на зимата“, един от последните епизоди в шестия сезон, всичко стана ясно (за зрителите, но не и за самия Джон).

От видение на Бран разбрахме, че майка на Джон е Лиана Старк, а Нед е просто негов чичо и пазител. Епизодът обаче не подсказа кой е бащата. Малко по-късно от НВО се смилиха над почитателите на поредицата и разпространиха инфографика, в която със сигурност потвърдиха предположенията – бащата е Регар Таргариен.

Новините направиха Джон Сняг (или вече трябва да го наричаме Джон Старкгариен) най-силния човек във Вестерос. Без значение дали го знае, или не.

В епоса „Песен за огън и лед“ Регар Таргариен е брат на Денерис и Визерис и син на Ерис, Лудия крал. Само че той не носи нрава на баща си – вместо това е брилянтен певец и арфист. Лиана пък е позната с красотата си (което обяснява защо Джон е толкова привлекателен, поне според повечето зрителки), а също и като „лошо“ момиче (и това сме виждали в бойните подвизи на сина ѝ). Когато ражда бебето, тя трябва да го пази в тайна, тъй като е била сгодена за Робърт Баратеон – окупатора на Железния трон.

Потвърждението на това кои са родителите на Джон не беше особена изненада. То обаче даде нова посока на много от отношенията му с други централни лица във Вестерос – а и на такива, каквито му предстои да завърже.

Джон Сняг ще се чуди доста, след като разбере за знатния си произход.

Денерис например, която може да го сметне за подходящ съпруг, всъщност му е леля. Джайм Ланистър е убил дядо му. Дори не може да се изключи любовен романс със Санса – след като тя вече не му е сестра, а братовчедка… А ако в картинката се намеси и дракон-питомец, всичко може съвсем да се обърка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90