Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

ДНК анализ на костите на Ричард Трети постави под съмнение Елизабет Втора

Кралицата притеснена за трона си заради изневяра на неин прародител

Костите на Ричард Трети, намерени под паркинг в Лестър. - ДНК анализ на костите на Ричард Трети постави под съмнение Елизабет Втора

Костите на Ричард Трети, намерени под паркинг в Лестър.

Останките, които през 2012 г. бяха открити под паркинг в Лестър, с 99,999 процента сигурност са на крал Ричард III, съобщиха британски учени. Резултатите от генетичните изследвания, публикувани вчера в Nature, сложиха край на 529-годишната мистерия около тленните останки на монарха.

„Открихме скъсване в генетичната верига, заяви на пресконференция преди ден в Лондон Кевин Скърър, заместник ректор на университета в Лестър. – Не знаем на какво ниво се намира скъсването… и със сигурност не твърдим, че Нейно Величество (кралица Елизабет Втора) не трябва да се намира на трона.

ДНК-то на скелета отговаря на данните на двама живи потомци на сестрата на Ричард Трети – Ан от Йорк. Но пък не беше възможно да се установи връзка по мъжка линия до Джон Гаунт, първия херцог на Ланкастър и брат на прадядото на Ричард III. Оттук идва и подозрението за изневяра.

Според Скърър „скъсването“ в ДНК-то поражда съмнения относно легитимността на Хенри IV, Хенри V, Хенри VI и „цялата династия на Тюдорите“, започваща с Хенри VII, Хенри VIII, Едуард VI, Мери I и Елизабет I.

Британският крал, умрял в битка през 1485 г., е обезсмъртен в Шекспировата пиеса „Ричард III”. Той обаче е погребан скромно, а църквата, маркираща гроба му, отдавна не съществува. През 2012-а археолози започват да търсят руините й и установяват, че основите, където би трябвало да са и тленните останки на краля, се намират под паркинг в Лестър.

Скелетът е ексхумиран и на база възрастта, бойните рани и гръбначното изкривяване, от което според историческите данни кралят е страдал, учените стигат до предположението, че костите са принадлежали на Ричард III. За да идентифицират със сигурност останките, трябвало да вземат ДНК проби, а в случая това никак не е лесно.

„Изследването на съвременни ДНК молекули с техните дълги и здрави нишки е като детска игра за учените. При древните проби обаче е много по-трудно, – обясни Тури Кинг, генетичка от Университета в Лестър, по време на пресконференцията на Nature в понеделник. – След смъртта ДНК започва да се разпада на все по-къси нишки. Ако дишате близо до ДНК-то на Ричард III, ще наложите много от собственото си ДНК върху него. Затова всички анализи се правеха в суперстерилна среда и бяха повторени в много лаборатории, за да се провери точността им“.

Кинг и колегите й издирили живи роднини на краля и анализирали техния генетичен материал, за да видят дали 500-годишният скелет пасва на фамилното дърво. В повечето аспекти генетичните връзки отговорили на очакванията. Учените се натъкнали и на някои аномалии, но това не е изненадващо: за толкова много поколения вероятността някой баща да е отгледал чуждо дете, без да знае за това, е доста висока. Тури Кинг обаче не може да каже точно кога в кралското потекло се е случила изневярата.

Възможно ли е обаче откритият под паркинга скелет да е бил на някой роднина на краля, който също е починал в битка? Според историческите данни съществува само един братовчед, който би пасвал на профила, при само донякъде. Затова генетиците смятат, че много по-вероятно е костите да принадлежат на Ричард III.

Комбинацията от обстоятелства – някой със същото ДНК, който има гръбначно изкривяване и е починал в битка на същото място и в същото време като краля – означава, че шансът костите да са на друг човек е по-малък от 1 на 100 000. „Доказателствата са съкрушителни“, уверява Тури Кинг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах