Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ДНК анализ на костите на Ричард Трети постави под съмнение Елизабет Втора

Кралицата притеснена за трона си заради изневяра на неин прародител

Костите на Ричард Трети, намерени под паркинг в Лестър. - ДНК анализ на костите на Ричард Трети постави под съмнение Елизабет Втора

Костите на Ричард Трети, намерени под паркинг в Лестър.

Останките, които през 2012 г. бяха открити под паркинг в Лестър, с 99,999 процента сигурност са на крал Ричард III, съобщиха британски учени. Резултатите от генетичните изследвания, публикувани вчера в Nature, сложиха край на 529-годишната мистерия около тленните останки на монарха.

„Открихме скъсване в генетичната верига, заяви на пресконференция преди ден в Лондон Кевин Скърър, заместник ректор на университета в Лестър. – Не знаем на какво ниво се намира скъсването… и със сигурност не твърдим, че Нейно Величество (кралица Елизабет Втора) не трябва да се намира на трона.

ДНК-то на скелета отговаря на данните на двама живи потомци на сестрата на Ричард Трети – Ан от Йорк. Но пък не беше възможно да се установи връзка по мъжка линия до Джон Гаунт, първия херцог на Ланкастър и брат на прадядото на Ричард III. Оттук идва и подозрението за изневяра.

Според Скърър „скъсването“ в ДНК-то поражда съмнения относно легитимността на Хенри IV, Хенри V, Хенри VI и „цялата династия на Тюдорите“, започваща с Хенри VII, Хенри VIII, Едуард VI, Мери I и Елизабет I.

Британският крал, умрял в битка през 1485 г., е обезсмъртен в Шекспировата пиеса „Ричард III”. Той обаче е погребан скромно, а църквата, маркираща гроба му, отдавна не съществува. През 2012-а археолози започват да търсят руините й и установяват, че основите, където би трябвало да са и тленните останки на краля, се намират под паркинг в Лестър.

Скелетът е ексхумиран и на база възрастта, бойните рани и гръбначното изкривяване, от което според историческите данни кралят е страдал, учените стигат до предположението, че костите са принадлежали на Ричард III. За да идентифицират със сигурност останките, трябвало да вземат ДНК проби, а в случая това никак не е лесно.

„Изследването на съвременни ДНК молекули с техните дълги и здрави нишки е като детска игра за учените. При древните проби обаче е много по-трудно, – обясни Тури Кинг, генетичка от Университета в Лестър, по време на пресконференцията на Nature в понеделник. – След смъртта ДНК започва да се разпада на все по-къси нишки. Ако дишате близо до ДНК-то на Ричард III, ще наложите много от собственото си ДНК върху него. Затова всички анализи се правеха в суперстерилна среда и бяха повторени в много лаборатории, за да се провери точността им“.

Кинг и колегите й издирили живи роднини на краля и анализирали техния генетичен материал, за да видят дали 500-годишният скелет пасва на фамилното дърво. В повечето аспекти генетичните връзки отговорили на очакванията. Учените се натъкнали и на някои аномалии, но това не е изненадващо: за толкова много поколения вероятността някой баща да е отгледал чуждо дете, без да знае за това, е доста висока. Тури Кинг обаче не може да каже точно кога в кралското потекло се е случила изневярата.

Възможно ли е обаче откритият под паркинга скелет да е бил на някой роднина на краля, който също е починал в битка? Според историческите данни съществува само един братовчед, който би пасвал на профила, при само донякъде. Затова генетиците смятат, че много по-вероятно е костите да принадлежат на Ричард III.

Комбинацията от обстоятелства – някой със същото ДНК, който има гръбначно изкривяване и е починал в битка на същото място и в същото време като краля – означава, че шансът костите да са на друг човек е по-малък от 1 на 100 000. „Доказателствата са съкрушителни“, уверява Тури Кинг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС