Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ДНК се завръща след пандемията

Началото е със спектакъл за радостта да бъдеш с другия

Радостта от взаимното съжителство е една от основните теми в спектакъла „dragON aka PONY“. Снимка: НДК - ДНК се завръща след пандемията

Радостта от взаимното съжителство е една от основните теми в спектакъла „dragON aka PONY“. Снимка: НДК

ДНК – сцената за съвременен танц и пърформанс в НДК – се завръща в културния живот след прекъсването на дейността си заради Ковид-19. Март ще бъде наситен със събития за институцията, ще се играят спектакли, вече познати от афиша.

Десети март е първият ден, в който културното пространство ще посрещне публиката. Ще се играе спектакълът „dragON aka PONY“, зареден с множество танцови практики и референции, които идват от миналото и настоящето на западния и източния танц и се фокусират върху идеята за постоянния преход. Проектът на Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас – STEAM ROOM, изследва интимността през радостта и празника да бъдеш с другия. Спектакълът има номинация за награда „Икар“ от миналата година в категория „Съвременен танц и пърформанс“. Музиката е на Цветан Момчилов, костюми, сцена –  Ралица Тонева, графичен дизайн – Георги Десподов.

Спектакъл, носител на „Икар 2018“, ще се играе същата седмица. На 12 март ДНК представя „Shamebox“ на Ива Свещарова и Вили Прагер. Представлението се занимава със срама, който непрекъснато ексалира, играта загрубява и инфантилните желания стават все по-безсрамни. Музиката е на Емилиян Гацов – Елби.

Вечерта на 19 март е за танцовия пърформанс „Wo Man“, продукция от 2020 г. Чрез образи и движение „Wo Man“ анализира и разколебава понятията, в които мислим за мъжкото и женското в социален план. Концепцията е на Марион Дърова, която е и участник в спектакъла, заедно с Мартина Апостолова. Звуковата среда е на Александър Евтимов, мултимедия – Стефани Райчева.

На 31 март ще бъде представен спектакълът „Тотална щета“ с участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Спектакълът е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Автор и режисьор е Ани Васева, драматург – Боян Манчев, художник е Георги Шаров, а музиката е дело на Константин Марков.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg