Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

До 50 хил. лв. глоба за три липи с наранени корени на „Солунска“

На площад „Славейков“ също има увредени дървета - за тях ще има ли наказани?

Една от увредените липи на ул. „Солунска“. Снимка: „Зелени решения за София“ - До 50 хил. лв. глоба за три липи с наранени корени на „Солунска“

Една от увредените липи на ул. „Солунска“. Снимка: „Зелени решения за София“

До 50 000 лв. глоба (каквото и да означава „до“) ще плати изпълнителят на ремонтните дейности по столичната ул. „Солунска“ заради прерязани корени на три дървета, съобщават на страницата си във Фейсбук „Зелени решения за София“.

За дървесната растителност в София, както знаем, отговорност носят специалистите от дирекция „Зелени системи“. Те са констатирали сериозни нарушения в кореновата система на три от липите на „Солунска“, които могат да доведат до изсъхването им.

Колко точно ще трябва за плати фирмата изпълнител на ремонтните дейности, предстои да разберем. Припомняме, че през 2014 г. за отсечен по негови думи „млад, двуметров дъб, изсъхнал“, пенсионер-инвалид бе глобен 80 лева.

Трите липи с прекъснати части от кореновата система ще бъдат обект на специални наблюдения и грижи от страна на експертите-лесовъди от „Зелени системи“ и при евентуално изсъхване ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъдат засадени нови едроразмерни дървета.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Само на сто метра от липите, след като от началото на ремонта на площад „Славейков“ вече бяха отсечени 7 изсъхнали дървета, още поне едно или две вероятно ще бъдат сполетени от същата участ. Работници от обекта обясниха пред „Площад Славейков“, че с тежките камиони и багери е трудно да се маневрира между дърветата, колкото и да внимават водачите им.

В момента от посадените преди почти сто години 35 дървета на „Славейков“ са останали 18. От Общината обещават след края на ремонта дърветата да са повече, отколкото са били преди. Още не е ясно дали повече от 35, или повече от 25.

Поредното застрашено дърво на пл. „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах