Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

До 5000 лв. персонални пенсии за творци и спортисти

Гласуват промяната на заседание на Министерския съвет в сряда

Лили Иванова е на 75 г., а пенсията й е 105 лв. Преди 3 години Вежди Рашидов бе внесъл предложение в Министерския съвет певицата да получи максималната за онова време пенсия от 700 лв. Финансовият министър тогава - Симеон Дянков, обаче отказал, защото звездата дължала огромни суми на НАП. - До 5000 лв. персонални пенсии за творци и спортисти

Лили Иванова е на 75 г., а пенсията й е 105 лв. Преди 3 години Вежди Рашидов бе внесъл предложение в Министерския съвет певицата да получи максималната за онова време пенсия от 700 лв. Финансовият министър тогава - Симеон Дянков, обаче отказал, защото звездата дължала огромни суми на НАП.

Творци и спортисти ще получават персонални парични премии за заслуги. Идеята, възникнала през 2010 г. покрай изгубените архивни данни за стажа и доходите на десетки българските музиканти, които не могат да се пенсионират, е на път да бъде реализирана с наредба, оповести по Би Ти Ви председателката на Комисията за култура и медии в парламента Полина Карастоянова. В сряда на заседанието на Министерския съвет проектът ще бъде внесен за одобрение.

Премиите ще бъдат разпределени в три категории. Първата ще бъде във вид на пожизнена пенсия до 700 лв. месечно. Сумата за втората категория Карастоянова не уточни, но разкри, че премията ще се отпуска за период до 1 година. Третата ще бъде давана еднократно в размер до 5000 лв.

Карастоянова съобщи, че след гласуването на персоналните парични премии от правителството двете министерства – на културата и на спорта, трябва да разработят подробно критериите за подбор на кандидатите за пенсиите. Чак тогава промяната ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание.

Идеята от 2010 г. бе разработена и тогава се говореше, че премията ще бъде присъдена на 150 творци. Пред 2012 г. вече бе изработен законопроект, който предвиждаше връчване на държавна парична награда за хора с особени заслуги при борба с бедствия и аварии, опазване на околната среда, укрепване и развитие на гражданското общество, за хора с изключителни постижения и цялостен принос в различни области на културата, науката, образованието, отбраната и спорта.

Подобни наградни системи съществуват във Франция, Италия и Англия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg