POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бурано, островът на дантелата и пияните рибари

Венеция е само на 7 км или 40 мин. път с корабче

Според една от легендите, къщите на остров Бурано били боядисани в ярки цветове, за да не бъркат мъжете домовете си, когато вечер се прибират почерпени от кръчмата. Снимки: Авторката - Бурано, островът на дантелата и пияните рибари

Според една от легендите, къщите на остров Бурано били боядисани в ярки цветове, за да не бъркат мъжете домовете си, когато вечер се прибират почерпени от кръчмата. Снимки: Авторката

С тази статия ще се опитам да ви отведа на виртуално пътешествие до един магичен остров – островът на легендите, бурните ветрове, цветните къщи, нежната дантела и пияните рибари. Бурано е разположен във Венецианската лагуна, само на 7 километра от Венеция или на 40 минути с корабче. Необичайно място, като от приказките, което е истинска притегателна сила за туристите. И въпреки това остава спокойно.

Когато вървиш по малките улички и се разминаваш единствено с ленивите котки, които кръстосват безцелно, имаш чувството, че времето е спряло. Че преди векове някой е забравил тук ароматни цветя, нахвърляни по прозорците и шареното си пране, което се вее от всеки балкон и по простори насред пътя.

b18mm

8mm

Най-зашеметяващи тук са цветните къщи. Толкова ярки, че очите те заболяват, ако се вгледаш за по-дълго. Според легендата къщите били боядисани така, защото на острова често падала гъста мъгла, а след дълъг път рибарите искали още от брега да виждат своя дом. Според друга не толкова романтична версия – рибарите доста се напивали и след тежък запой нахлували в нечия чужда къща.

6mm

11mm

Затова съпругите им решили да вземат мерки и боядисали домовете си, така че лесно да се разпознават.

За да запази своя колорит, Бурано се брани. Дори от себе си. За да може някоя от ярко оцветените къщи да бъде пребоядисана, собственикът трябва да получи специално разрешение от италианското правителство.

22bbm

Бурано е известен със своята дантела. И нейната история е свързана с рибарските неволи. Докато чакали мъжете си да се приберат от дългия път, дамите кърпели рибарски мрежи. Това занимание постепенно се превърнало в изкуство и в местен доходен занаят.

21ffmm

7mm

Според преданията самият Леонардо да Винчи посетил Бурано през 1481 г. и купил дантела за катедралата в Милано. Оттогава островчето се прочуло и започнало да изнася дантела за цяла Европа.

4m

Разбира се, има поне още една легенда за “Острова на дантелата“. Сирените се опитали да пленят млад рибар, който се изгубил навътре в морето. Той обаче им устоял, тъй като мислел за своята любима. Като награда за неговата вярност – сирените го отвели на брега и му дали воал от морска пяна. Когато рибарят го дарил на бъдещата си съпруга, воалът се превърнал в най-фината дантела на света.

23bm

b23mm

24ffmm

30fmm

Източник: http://tatyana.photography/

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg