POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

До колко души е забраната за струпване на „много хора“ на закрито?

Киноразпространители поискаха оставката на министъра на културата и му поставиха някои въпроси

От Асоциацията на българските киносалони настояват да бъдат обявени здравни алгоритми, които да очертаят постепенни стъпки за справяне със заплахата от епидемия. - До колко души е забраната за струпване на „много хора“ на закрито?

От Асоциацията на българските киносалони настояват да бъдат обявени здравни алгоритми, които да очертаят постепенни стъпки за справяне със заплахата от епидемия.

Заповедта за спиране на културните събития е спонтанна и необмислена и създава юридически и финансови проблеми на всички културни институции, заявиха днес в сутрешния блок на Нова телевизия представители на Асоциацията на българските киносалони и поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов.

В документа, изпратен до кината и театрите, както и до останалите културни средища, се казва, че се забраняват посещенията, а не че се затварят обектите, твърди председателят на асоциацията Божидар Илиев. Това означава, че киносалоните не са поставени във форсмажорна ситуация и са длъжни да спазват всички уговорки с доставчици и контрагенти – въпреки липсата на зрители, те ще трябва да плащат наем за залите, да плащат за излъчванията на неизлъчени филми на разпространителите, да плащат пълни заплати на неработещи служители. В резултат от това „спонтанно“ решение, по думите на Илиев, са затворени не повече от три киносалона, а останалите работят и в тях въпреки забраната има зрители.

От Асоциацията настояват да бъдат обявени здравни алгоритми, които да очертаят постепенни стъпки за справяне със заплахата от епидемия. На първо място те държат да се уточни какво означава цитирания в заповедта термин „струпване на много хора“ и да се изясни колко точно са „много хора“. В Швейцария и Франция има точна цифра – над 1000 души.

Боил Банов посочи, че заповедта е издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и той няма контрол върху юридическите формулировки. Няколко пъти министърът на културата повтори, че мерките са предизвикани от застъпването на две грипни епидемии – от грип Б и коронавируса, и заяви, че при отминаване на вълната от грип Б забраните ще бъдат облекчени. Тогава вероятно ще се дадат указания как хората могат да ходят на културни събития, през колко седалки да сядат и какви мерки за дезинфекция ще се предприемат на входа. Министърът прогнозира, че в Плевен и Габрово ще бъде най-продължителната културна карантина, но по негови данни в София грипната вълна от щам Б нараства, така че сигурно и в столицата ограниченията ще продължат по-дълго.

„Кината и театрите ще наваксат, нищо няма да им стане за 5-6 дни“, заяви в ефир министър Банов, като обеща, че ако ситуацията наложи категорично затваряне на културните институции като в Италия, тогава ще се мислят варианти за финансова компенсация. Засега той призова само към съзнанието и морала на хората, но най-вече на артистите, които трябва да понесат последствията от културната карантина.

„За да можем да потребяваме изкуство и да печелим от изкуство, трябва да сме здрави“, каза той.

Асоциацията на българските киносалони изрази и опасения, че от затварянето на кината печелят основно пиратските сайтове и поиска информация за борбата на правителството с тях. Боил Банов разкри, че в момента се работи активно по окончателното справяне с пиратството и нарушението на авторските права, като дори се предвиждат промени, взети от законодателството на САЩ.

„Ще се справим с пиратските сайтове, както се справяме с коронавируса“, каза министърът на културата.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg