Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

До колко души е забраната за струпване на „много хора“ на закрито?

Киноразпространители поискаха оставката на министъра на културата и му поставиха някои въпроси

От Асоциацията на българските киносалони настояват да бъдат обявени здравни алгоритми, които да очертаят постепенни стъпки за справяне със заплахата от епидемия. - До колко души е забраната за струпване на „много хора“ на закрито?

От Асоциацията на българските киносалони настояват да бъдат обявени здравни алгоритми, които да очертаят постепенни стъпки за справяне със заплахата от епидемия.

Заповедта за спиране на културните събития е спонтанна и необмислена и създава юридически и финансови проблеми на всички културни институции, заявиха днес в сутрешния блок на Нова телевизия представители на Асоциацията на българските киносалони и поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов.

В документа, изпратен до кината и театрите, както и до останалите културни средища, се казва, че се забраняват посещенията, а не че се затварят обектите, твърди председателят на асоциацията Божидар Илиев. Това означава, че киносалоните не са поставени във форсмажорна ситуация и са длъжни да спазват всички уговорки с доставчици и контрагенти – въпреки липсата на зрители, те ще трябва да плащат наем за залите, да плащат за излъчванията на неизлъчени филми на разпространителите, да плащат пълни заплати на неработещи служители. В резултат от това „спонтанно“ решение, по думите на Илиев, са затворени не повече от три киносалона, а останалите работят и в тях въпреки забраната има зрители.

От Асоциацията настояват да бъдат обявени здравни алгоритми, които да очертаят постепенни стъпки за справяне със заплахата от епидемия. На първо място те държат да се уточни какво означава цитирания в заповедта термин „струпване на много хора“ и да се изясни колко точно са „много хора“. В Швейцария и Франция има точна цифра – над 1000 души.

Боил Банов посочи, че заповедта е издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и той няма контрол върху юридическите формулировки. Няколко пъти министърът на културата повтори, че мерките са предизвикани от застъпването на две грипни епидемии – от грип Б и коронавируса, и заяви, че при отминаване на вълната от грип Б забраните ще бъдат облекчени. Тогава вероятно ще се дадат указания как хората могат да ходят на културни събития, през колко седалки да сядат и какви мерки за дезинфекция ще се предприемат на входа. Министърът прогнозира, че в Плевен и Габрово ще бъде най-продължителната културна карантина, но по негови данни в София грипната вълна от щам Б нараства, така че сигурно и в столицата ограниченията ще продължат по-дълго.

Фантастико

„Кината и театрите ще наваксат, нищо няма да им стане за 5-6 дни“, заяви в ефир министър Банов, като обеща, че ако ситуацията наложи категорично затваряне на културните институции като в Италия, тогава ще се мислят варианти за финансова компенсация. Засега той призова само към съзнанието и морала на хората, но най-вече на артистите, които трябва да понесат последствията от културната карантина.

„За да можем да потребяваме изкуство и да печелим от изкуство, трябва да сме здрави“, каза той.

Асоциацията на българските киносалони изрази и опасения, че от затварянето на кината печелят основно пиратските сайтове и поиска информация за борбата на правителството с тях. Боил Банов разкри, че в момента се работи активно по окончателното справяне с пиратството и нарушението на авторските права, като дори се предвиждат промени, взети от законодателството на САЩ.

„Ще се справим с пиратските сайтове, както се справяме с коронавируса“, каза министърът на културата.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах