Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

До седмица обявяват конкурс за директор на Народния

Театърът без титуляр на ръководния пост повече от година

Народният театър е управляван временно от декември 2014 г. Снимка: Емил Георгиев  - До седмица обявяват конкурс за директор на Народния

Народният театър е управляван временно от декември 2014 г. Снимка: Емил Георгиев

Народният театър скоро може да има нов директор, тъй като до около седмица от Министерството на културата ще бъдат в готовност да обявят конкурса за ръководния пост на първата трупа, научи „Площад Славейков“.

Театърът е управляван временно повече от година след пенсионирането на Павел Васев през декември 2014 г. Александър Морфов неочаквано сам пожела да ръководи театъра, но през септември 2015-а се отказа, припомняйки при напускането си, че продължава да презира правителството. А решил да заеме поста, „за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен“:

„Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина – да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение – това е ужасно.“

След него бе назначен сценаристът Емил Бонев, но той издържа около седмица и се отказа. Обявен бе конкурс, но явилите се кандидати – актьорът Филип Трифонов и режисьорът Камен Костов – не бяха допуснати до интервю.

В това време Народният театър бе управляван от зам.-директорката Милица Трайкова – при това толкова добре, че трупата поиска министърът на културата да я остави на поста.

Вижте още: ЗЛАТЕН ВЕК В НАРОДНИЯ – ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ ПОСРЕД КРИЗА

Фактът, че от висшето арт ведомство след толкова време най-сетне са решили да обявят конкурс за директор на трупата, означава, че са намерили подходящ. Защото надали биха обявили още един конкурс като предишния и да очакват „на сляпо“ някой да се яви.

Така че, директорът вече е избран. Питаме се кой е той?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС