Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Добре, че не участвахме в „Евровизия”

Какъв Путин, всичко е шоубизнес

Кончита Вурст е визията на Европа за съвременна попмузика. - Добре, че не участвахме в „Евровизия”

Кончита Вурст е визията на Европа за съвременна попмузика.

За първи път от много години насам политиката няма нищо общо с победата на конкурса „Евровизия”, но по инерция заваляха дълбоки анализи как Западът си връщал на Путин с Кончита Вурст. Звучи интересно, но хибридът от Австрия победи заради друго. В цирка този път няма политика, а само една брадата жена, показана на публиката, за да я шокира. Просто шоубизнес.

След победата на човека-вурст, няма да е чудно, ако занапред на сцената на „Евровизия” се появят кандидати за слава с още по-парадоксална външност. През 19 век физическото различие не е било само проклятие, а и начин да станеш богат и известен. Най-търсени в пътуващите циркове били жените с бради. Но докато на нашите прадеди не им е идвало на ум да повдигат дискусии в обществото доколко хуманни са зрелищата с хора в неравностойно положение, днес се счита за повече от уместно да парадираш със своята нетрадиционна сексуалност и да вдигаш олелия, ако някой се подразни от тази демонстрация.

Екипът на Томас Нойвирт, както е името на Кончита по паспорт, е решил да прави атракция с точно тези съставки. Успехът им е заложен в три посоки – да предизвика естествена изненада от неестественото, да провокира реакция на хомофобите с цел да накара останалите да гласуват, да раздразни християнските фундаменталисти. Първата бомба попадна в десетката – цяла Европа говори за брадатата жена, която спечелила „Евровизия”. Втората също – консервативните Русия, Армения и Беларус поискаха Кончита да бъде декласирана от състезанието, руски политици я нарекоха „перверзник”, а конкурса „развъдник на содомия”. Това вече привлече интереса и на онези европейци, които не бяха чували за певица на име Кончита, но най-вече на защитниците на хомосексуалистите. А най-силно мотивирани бяха да гласуват хората с нетрадиционна сексуалност, което обяснява и високия вот за Вурст от Русия.

Третата сюжетна линия, заложена от мениджмънта на австриеца, бе най-опасна. Кончита е карикатура на образа на Исус Христос. Но тук провокацията им пропадна. Днес християните на стария континент внимават повече да не обидят гейовете, отколкото поповете. Светът наоколо очевидно няма никакво значение за църква, погълната единствено от своята религиозна фабрика за ритуали и чудеса. Отчетата си чешат брадите пред паството, Кончита Вурст си развява своята пред цяла Европа.

За жалост, музиката е най-маловажният фактор в представянето на Кончита Вурст. Но дори песента е подбрана, така че да предизвика най-масовата публика – мелодичната балада „Да изгрееш като феникс” е в стилистиката на филмите на „Джеймс Бонд”. Опитайте се обаче да чуете песента като махнете брадата на изпълнителя, да си остане най-обикновен хомосексуалист. Смятате ли, че това е най-доброто парче на „Евровизия”? Не. Това е композиция от масовата ширпотреба на конкурса през годините. Представянето на Кончита Вурст е подигравка с музикантите, които се опитват да създават песни, които да радват хората, да ги накарат да запеят. Самото име на изпълнителя е гавра с конкурса – Кончита на испански се използва като „котенце”, а Вурст според Томас Нойвирт идвало от израза „Es ist mir alles Wurst“, тоест нещо като нашето „Не ми пука, дреме ми на…”

Днес музиката не върви без екстеншъни. Колкото и да си добър като музикант, да си свирил до несвяст, да притежаваш уникален глас и да си го развивал при най-големите специалисти – ако си нормален хетеросексуален, ако не предлагаш нещо извратено, ако не хвърлиш на зрителите някоя пикантерия, загубен си.

Но – добре, че не участвахме на тази „Евровизия”. Конкурсът вече няма нищо общо с музиката, както и с клишето „европейски ценности”. Трябва да си признаем, че дотук „Евровизия” бе нужна на България за патриотичните й игри, за да надмогне комплексите си и „да изгрее като феникс” поне на музикалната сцена. Впрочем, покрай Вурст някои си спомниха, че много по-рано сме показали на Европа певица с брада – Азис. И нашата даже била „по-убава”…

Добре, че не участвахме и заради друго – за да не загубим от Кончита Вурст. Щом сега хомофобите така реват във фейсбук срещу брадатата жена, какъв ли вой щяхме да вдигнем тогава? Това би било по-срамно и от най-фалшивата песен, с която сме излизали на „Евровизия“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg