Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Добре дошли при диктатора!

Историята на Калигула във версията на Албер Камю, поставена от Диана Добрева - зловещо актуално и днес

Деян Донков се превръща в Калигула – поета, станал съвършен диктатор. - Добре дошли при диктатора!

Деян Донков се превръща в Калигула – поета, станал съвършен диктатор.

Деян Донков като обожествяващия се диктатор Калигула в една от първите есенни премиери на Народния театър. Реализацията е на режисьора Диана Добрева – която сподели пред журналисти във вторник, че се е разминала с постановката на Явор Гърдев отпреди близо десет години и така не я е гледала. Така че вероятно ни очаква едно напълно несравнимо изследване на генезиса на злото, взиране в обществената нужда от диктатура и… визуално-сетивно навлизане в главата на Калигула, по Албер Камю.

Всъщност спектакълът „Калигула“ заменя друг проект, с който е трябвало да започне новият сезон, отново на Диана Добрева – „Майсторът и Маргарита“. Заради трудности при прилагането на необходимите за него нови технологии, тази премиера се отлага – навярно с около година.

Това, което ни вълнува сега обаче, е новият „Калигула“. Добрева заяви, че във времето, в което живеем и днес, особено предвид последните политически събития, темата за диктатурите е важна и интригуваща – каква е природата на диктатора, как се ражда и какви са основанията му да стане такъв.

„Сюжетът е актуален, сега още повече – необяснимо е как отново и отново човекът се връща и има нужда да живее в диктатура“, обясни режисьорката.

Авторът на сценичната адаптация на текста Александър Секулов пък посочи друг интересен аспект (през едно ключово понятие на Хегел). Според него духът на нашето време и онова на драматургичния текст (Камю го пише през 44-а, поставен е за първи път на следващата година) забележително съвпадат – но докато тогава има вече приключил фашизъм, то сега той сякаш предстои.

В същината си диктаторите често са романтици, посочи Добрева и добави, че онова, което я вълнува особено, е как романтизмът се обръща в мракобесие. Диана Добрева коментира още, че никога не тръгва с готови формули при новите си постановки и случаят с „Калигула“ не е изключение.

Днес предстоят първите репетиции с участието на експерта по епохата и консултант на спектакъла проф. Николай Гочев.

Що се отнася до това дали в представлението ще присъства характерният за Добрева визуален образ на сцената, тя посочи, че засега ще запази отговора в тайна. Въпреки това обаче заяви, че подготвя по-скоро „образ на усещането, сетивността“.

„Ще се опитам чисто визуално да вляза в главата на Калигула – каза тя. – Дали това е възможно, още не мога да кажа.“

Освен Деян Донков в главната роля, в спектакъла ще видим още Валентин Ганев, Йосиф Шамли, Албена Ставрева, Биляна Петринска, Зафир Раджаб и др. А кой в коя роля ще се превъплъти – това ще стане ясно в процеса на работата.

Премиерните дати на „Калигула“ от Албер Камю, постановка на Диана Добрева, са на 13 и 14 октомври в Народния театър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg