Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Добре дошли в гробницата на Хонорий!

Президентът Росен Плевнелиев и кметът Йорданка Фандъкова слизат при Хонорий. Снимки: Румен Добрев - Добре дошли в гробницата на Хонорий!

Президентът Росен Плевнелиев и кметът Йорданка Фандъкова слизат при Хонорий. Снимки: Румен Добрев

Грешникът от римска Сердика Хонорий стана знаменитост 15 века след смъртта си! Гробницата на античния раб Божий край църквата „Света София“ в центъра на столицата се превърна в капан за туристи, след като бе реставриран и покрит с модерен стъклен похлупак. Комплексът експонира не само гроба на Хонорий – висш духовник, участвал прочутия Сердикийски събор през IV век, а още около 50 знатни граждани, живели по тези земи в древността.

ho2

Суматоха около гробницата на древния покойник

В сряда последният дом на Хонорий бе посетен от държавния глава Росен Плевнелиев, който откри гробницата с приповдигнато настроение в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова, представители на чужди държави и академичната общност.

Входът на комплекса се намира край „Света София“ и е защитен със стъклена конструкция, която позволява поглед отгоре. Това е единствената до момента гробница от Късната античност в България, където фигурира името на починалия с надпис едновременно на латински и гръцки. Вероятното му значение „Хонорий, раб Христов (Божи), слава на Отца и Сина и Светия дух“ сочи, че покойникът е бил значима личност в раннохристиянското общество на Сердика.

Отвътре стените на съоръжението са декорирани с червени кръстове и изображения на цветя в червени и зелени тонове. Продължението на проекта включва свързването на всички гробници под църквата с тунел.

Комплексът е изграждан в продължение на три години, цената му е 300 000 лв.

ho3

Около последния дом на Хонорий в сряда бе много весело.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg