VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Добре дошли в културата на калашниците

Некултурната култура – видите ли я, бягайте далече

Скулпторът Салават Шчербаков по време на работата по паметника на Калашников. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Добре дошли в културата на калашниците

Скулпторът Салават Шчербаков по време на работата по паметника на Калашников. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският културен министър Медински обяви автомата АК-47 за „културен бранд на Русия”. По тази логика системата за залпов огън БМ-13, наричана на галено „Катюша“, сигурно отдавна е не просто бранд, а културна ценност от най-висока категория под егидата на ЮНЕСКО — нещо като фреските на Микеланджело (този ренесансов Калашников) в Сикстинската капела или българското многогласно пеене.

Пак по тази логика всеки офицер от Червената армия трябва да е поне заслужил деятел на културата, а разните маршали и генерали като Жуков, Рокосовски, Толбухин – народни артисти и художници. (В Перник пък биха могли да обявят агресивното каране на голф двойка с винкел под седалката за регионална културна ценност.)

След Катюшата и АК-47, в най-скоро време се очаква зенитно-ракетния комплекс „Бук” също да бъде признат официално за явление от особено значение в международните културни отношения на много високо ниво – малко над обичайното за граждански полети.

Срещнете ли такава култура – стойте по-дачеч от нея. Тя обича да мачка всичко около себе си, колкото и некултурно да е това. Слава богу, в Русия все още има и друга култура.

Животът е по-хубав там, където културата е оръжие, а не оръжието – култура.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg