Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Добре дошли в Милано, в ада на Иняриту!

Двамата с Емануел Любецки ни поставят в кожата на бежанците

Проектът е забранен за зрители под 16 години. Подписва се декларация, че посетителят доброволно приема всички рискове, свързани с участието му в инсталацията. Снимки: Фондационе Прада - Добре дошли в Милано, в ада на Иняриту!

Проектът е забранен за зрители под 16 години. Подписва се декларация, че посетителят доброволно приема всички рискове, свързани с участието му в инсталацията. Снимки: Фондационе Прада

Носителят на четири оскара Алехандро Иняриту има предложение към вас. Заедно с оператора Емануел Любецки (също светило в киното и носител на три златни статуетки) той предлага централно място в най-новия си филм – инсталацията Carne y arena („Плът и пясък“) в Милано. Разположена в сравнително новото пространство за съвременно изкуство „Фондационе Прада“, тя е обвита в мистерия и посетителите не знаят предварително почти нищо за нея.

Гостите на „Плът и пясък“ се озовават в изключително прецизна виртуална реалност (имената на Иняриту и Любецки говорят красноречиво за изработката) и предварително са предупредени, че тя съдържа „многообразие от изживявания, действие и изображения, които може да се приемат като стряскащи и/или смущаващи“.

„През последните четири години, когато този проект растеше в съзнанието ми, имах привилегията да се срещна и да интервюирам много бежанци от Мексико и Централна Америка. Животът им ме преследва, затова поканих някои от тях да работят с мен по проекта – казва Иняриту. – Възнамерявах да експериментирам с технологията на виртуалната реалност за изследване на човека – за да разчупя диктатурата на рамката, в която просто се наблюдава, да позволя на посетителя да изпита прякото състояние на бежанците, да ходи с краката им, под кожата им, в сърцата им.“

Проектът е забранен за зрители под 16 години. Подписва се декларация, че посетителят доброволно приема всички рискове, свързани с участието му в инсталацията. Оставя на входа личния си багаж, чанти, връхни дрехи, електронни устройства. И всеки влиза сам – без придружител, без рамо, на което да се опре. Предстоят му по-малко от осем минути, но какви!

Темата е бежанската криза. Вижда се и основното изображение, с което се представя „Плът и пясък“ – рисунка на сърце, разделено от гранична линия между U.S. и T.H.E.M. (бел. ред. – игра на думи и абревиатури с противопоставяне между САЩ/„нас“ и „тях“).

Разположена в сравнително новото пространство за съвременно изкуство „Фондационе Прада“, инсталацията на Алехандро Иняриту е обвита в мистерия и посетителите предварително не знаят почти нищо за нея.

Билетите за инсталацията във „Фондационе Прада“, която е там до 18 януари 2018-а, се пускат за продажба на месечни порции (иначе биха били изкупени за минути). А българските търсачи на нови изживявания не бива да забравят, че самолетните билети до Милано са по-евтини отвсякога.

Анета Василева от блога за архитектура WhATA описва защо е ценно да отскочим до италианския град точно за този проект – стъпка по стъпка през новия шедьовър на Иняриту. Но предупреждава:

„Аз съм скептична бяла образована европейка, тук съм, за да видя как киното се заиграва с новите технологии за създаване на виртуална реалност. И се оказвам напълно неподготвена за това, което ми предстои. Spoiler Alert. Ако си искате изживяването, не четете надолу. Просто си купете билет за Милано.“

Текстът на Василева можете да видите тук.


Вижте още: И ДЯВОЛЪТ НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО НОСИ ПРАДА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС