Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Добре дошли в по-добрата част от Антична Сердика!

Впечатляващи мозайки, чешма, останки от базиликата и находки в руините под бул. „Мария Луиза“ (снимки)

Мозайка в антична приемна зала. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Добре дошли в по-добрата част от Антична Сердика!

Мозайка в антична приемна зала. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Покритата част от комплекса „Антична Сердика” под бул. „Мария Луиза” отвори врати. Това се случва в Деня на София и на четвъртата годишнина, откакто Регионалният исторически музей на София се сдоби с дом… (и баня). Честито, но отдавна беше време! Да припомним, че същият обект беше вече открит веднъж – преди 3 години и 5 месеца – „на най-високо държавно и правителствено ниво”, както се казваше едно време. Но веднага след това тази част от комплекса бе заключена и остана под ключ – до днес.

Попитахме какви са причините, заради които се стигна до тригодишното забавяне, на което зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов отвърна, че трябва да адресираме въпроса към Министерството на културата. Миналата есен обектът, за който дотогава отговаряше Министерството на културата, бе прехвърлен към Столична община.

„Това беше единственото възможно решение, защото министерството е институция, на която не ѝ е присъщо да стопанисва подобни обекти – коментира пред „Площад Славейков” Тодор Чобанов. – Нашият музей, който е един от най-големите в страната, е логичният стопанин на тези старини на София и ние с радост приехме обекта”.

През изминалата почти година с общински средства са направени нужните подобрения, добавена е една експозиция и информационна система, а с дарение от Силви Вартан към комплекса действа и детски център. И изглежда са спрени постоянните течове.

Общ изглед на покрития комплекс. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Находките са наредени във витрини. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Но за да се стигне дотук, преди десетина години проектът за метростанция „Сердика 2” е бил променян 4 пъти, така че археологическото ниво да бъде изцяло съхранено, а метростанцията отиде под земята на дълбочина 25 метра. По думите на зам.-кмета, такова успешно съжителство между подземна железница и съхранена археологичен пласт няма почти никъде по света. За това решение „Метрополитен София” получи специална награда на Асоциацията на европейските метрополитени – за метро, които най-добре съхранява културното наследство.

„Това са за безценни свидетелства от миналото, от епохата на римската древност, когато тук, в сърцето на нашата София, са се случвали значими събития, променили историята на Европа такава, каквото я познаваме“, обясни доц. Чобанов.

Сред руините от времето на императорите Константин Велики и Юстиниян в новооткритата покрита част на комплекса може да се видят впечатляващи мозайки, чешма, бански тракт, останки от базиликата, в която най-вероятно се състоял Сердикийския събор и дори латрина (каменна римска тоалетна, изместена през следващите векове от обикновения дървен клозет).

Корито на римска чешма. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мозаечни подове. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Латрина, антична тоалетна, VI век. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Още по-впечатляващо е колко по-автентичен вид имат тези руини от сериозно подновените старини в непосредствено съседство под открито небе – сякаш не са една и съща част от един и същи град. За съжаление, за да се влезе в покритата част, трябва да се мине през откритата.

Поглед към откритата част на Ларгото. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В края на официалното откриване директорката на РИМ-София доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, обяви и още едно интересно събития, свързани с новото музейно пространство. На 21 и 22 септември там и на Западната порта на Сердика (до католическата катедрала) ще се проведе античния фестивал „Сердика е моят Рим“, организиран от сдружение „Мос Майором“. През тези два дни входът в комплекса ще е безплатен.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Фрагменти от мозаечни подове на жилище, III век. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Огнище от XV век. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бански тракт. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Аспида на ранно-християнска базилика. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Пещ за производство на стъкло, III век. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В комплекса са поставени електронни информационни табла. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах