Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Добре дошли в света на постчовеците

„Трансхуманитарната революция“ от Люк Фери - за човека, който си играе на Бог

Във филма „Ex Machina: Бог от машината“ Алисия Викандер е робот с човекоподобно поведение, който развива съзнание. - Добре дошли в света на постчовеците

Във филма „Ex Machina: Бог от машината“ Алисия Викандер е робот с човекоподобно поведение, който развива съзнание.

„Трансхуманитарната революция“ на Люк Фери е страшна книга. Тя задълбава в кошмарите на съвременния човек и извлича на повърхността теми, с които са се занимавали само най-смелите фантасти от XX век. Какво ще се случи с човека, когато постигне абсолютно господство над съдбата си, когато овладее болестта и смъртта, очаква ли ни нова Едемска градина или един изгубен рай, начертан от бълнуванията на луди.

Представете си бъдеще, в което можете да променяте или да засилвате една или друга черта от характера си, да подобрявате вашата интелигентност, ръст, физическа сила или красотата на децата ви, да избирате техния пол, цвят на косата и очите. Всичко това звучи вълнуващо, но какви са уловките и за какво трябва да се подготвим, преди да навлезем в дебрите на неограничеността?

„Трансхуманитарната революция“ поставя въпроси, от които бягаме (като индивиди и общество). Политиците ни са крайно незапознати с вече настъпилите промени, което им пречи да предприемат необходимите мерки за регулация на революционните открития в биомеханиката. Философите също изостават (или се разединяват). Важат ли познатите ни представи за морал, когато става въпрос за машини, особено когато могат да помогнат на някого да прогледне или да има нова ръка.

С главоломното развитие на технологиите започват да изникват редица философски и морални проблеми. С възможността за използване на стволови клетки, клонираното възпроизводство, хибридизацията човек/машина, генното инженерство и манипулирането на зародишните клетки, много учени изразяват опасения, че трябва да се поставят граници. Така наречените биоконсерватори вярват, че сме изправени пред края на човечеството. Самите Илон Мъск и Бил Гейтс дават подписа си срещу неограниченото развитие на изкуствения интелект. По думите на първия, това може да е истинска екзистенциална катастрофа за човешкия вид.

Но нека направим крачка назад и зададем основния въпрос, с който се занимава книгата на Люк Фери. Какво е трансхуманизъм? Това е движение, посветено на подобрението на физическите и интелектуалните способности на човека чрез всички възможни средства – генетични, химически, механични и информатични. Крайната цел е сливане между човека и бъдещите компютърни мрежи, надарени с изкуствен интелект в услуга на един нескончаем стремеж за самоусъвършенстване.

Юберизацията от друга страна (по името на предприятието Юбер) е термин, който се отнася до споделената икономика, базирана на интернет и мобилните му приложения. Всички видове онлайн базари, в които хората продават и купуват директно един от друг, спадат в тази категория. Според Фери, и двата термина произлизат от желанието на човека да бъде свободен и независим и в крайна сметка ще се слеят в обща мрежа, която ще представлява основата за предстоящата епоха. „Трансхуманитарната революция“ задава въпроса до какво ще ни доведе всичко това и може ли да бъде постигната някаква златна среда.

Люк Фери („Да се научим да живеем”) е доктор по политически науки, бивш преподавател по философия и бивш министър на младежта, образованието и науката във Франция. Всичко това може би е допринесло за балансираното му мнение, което излага в книга си. Според него всяка крайност е опасна и вредна, а хората, които се увличат по подобни екстремуми трябва да са предпазливи, защото още от древността ни предупреждават какво става с този, който си играе на бог.

„Всъщност, в крайна сметка всичко се свежда до един и същи въпрос: дали целим да направим човешкото по-човешко или, иначе казано, по-добро, защото е по-човешко, или напротив, искаме да лишим човека от човешкото и по изкуствен начин да създадем нов вид, вида на постчовеците?“, гласи основната теза на Фери.

Светът на киното и телевизията отдавна ни предлага подобни сюжети. От „Робокоп“ на Пол Верховен, в който съзнанието на полицай получи нов шанс за живот в механизирано тяло, до по-съвременни представители на технотрилъра като „Repo Men”, „Превъзходство“ и „Дух в броня“, Холивуд ни представя едно неотменимо бъдеще, в което човекът и машината съществуват в симбиоза. Въпросът е колко от нас ще остане в един постчовешки свят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg