Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Добри хора и лоши избори

Ново представление в Народния театър не дава отговори, поставя сериозни въпроси, поднесени с гарнитура от блестяща актьорска игра

Параскева Джукелова, Елена Телбис и Иван Юруков в сцена от „Добри хора“ . - Добри хора и лоши избори

Параскева Джукелова, Елена Телбис и Иван Юруков в сцена от „Добри хора“ .

От залата за бинго в бедняшкия квартал до богаташка къща, на която липсват само колоните отпред, пренася новият спектакъл в Народния театър „Иван Вазов“ – „Добри хора“ на режисьора Николай Поляков. През много недоразумения и смях пиесата разглежда пътя, по който решаваме да поемем, оковите, които ни се налага да разчупим сами, и изборите, които трябва, но не можем да направим.

Историята (по текст на Дейвид Линдзи-Абер) проследява съдбата на Маргарет (отлична Параскева Джукелова) – жена на средна възраст с вече пораснала умствено изостанала дъщеря. Маргарет тъкмо е уволнена и трескаво търси работа, за да запази квартирата си, когато попада на свой приятел от детството, от бедняшкия квартал, откъдето и двамата произлизат. Сега обаче Мики Джагър (Иван Юруков) вече е преуспял лекар, богаташ, има съпруга и малка дъщеричка, дори се организира голямо парти за рождения му ден.

Недоразуменията идват от неизказваното между двамата – иска ли Мики да покани Маргарет на празненството или се страхува да не го изложи с истории от миналото? Смята ли Маргарет Мики за лош човек, който я презира само защото я бедна, или Мики си го въобразява? Или просто и двамата грешат и нищо не е толкова просто в човешките отношения?

Действието се пренася от къщата на Мики, където той има видими проблеми в брака си с младата Кейт (великолепно изиграна от Елена Телбис), към залата за бинго, където Маргарет споделя тревогите си със старата клюкарка Джини (Вяра Табакова) и уж загрижената си хазяйка Доти (Жорета Николова), хапещи се непрестанно помежду си с остроумни забележки.

Маргарет с Джини и Доти в бингото.

Маргарет с Джини и Доти в бингото.

Стийв (Зафир Раджаб), последният от героите, пък е човекът, който в началото уволнява Маргарет. Уличен, че е гей заради постоянното си висене в бингото, с нервните си тикове и несигурен глас, няма как да не спечели симпатиите на добрите хора в камерната зала на Народния.

Кои са всъщност злодеите в представлението и живота? Добри ли са бедните само защото са бедни и лоши ли са успелите само заради успеха си? Кои са грешните решения, които сме склонни да вземем под натиска от задаващия се провал? Силата на гордостта и дълбоко спотаените желания ли са по-силни от избора, който може да ни издигне, но и погуби?

В „Добри хора“ отговори няма. Но се подгответе за още сериозни въпроси, поднесени с гарнитура от блестяща актьорска игра и заядлив хумор.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90