Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Добри новини, обещания и лоши новини от „Графа“

Водно трасе ще свързва „Славейков“, „Граф Игнатиев“ и „Гарибалди“ - само в дъждовни дни

Новият „Граф Игнатиев“ при първия дъжд. Тези поточета може би са част от иновативна хидромелиоративна система, предназначена за дървесната растителност по „Графа“? Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Добри новини, обещания и лоши новини от „Графа“

Новият „Граф Игнатиев“ при първия дъжд. Тези поточета може би са част от иновативна хидромелиоративна система, предназначена за дървесната растителност по „Графа“? Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ремонтът на някои участъци от централната столична улица „Граф Игнатиев“ изглежда вече е завършен и те са отворени за гражданите. Това беше добрата новина.

От Столична община съобщиха, че се очаква в скоро време да тръгнат трамваите, а с оглед на предстоящото коледно пазаруване, ще бъде осигурен и достъп до магазините по улицата, въпреки че официалният срок за завършването на ремонта е чак през пролетта. Това също би могло да се окаже добра новина, но засега е само обещание.

Днес в София вали – леко, но вали. Освен всичко останало, този естествен процес по това (и всяко друго) време на годината, вади наяве лошо свършената работа с полагането на новите настилки (този път няма да обсъждаме естетическата страна на въпроса). Вече ясно личи, че хората и трамваите по „Графа“ ще споделят едно доста неравно трасе.

По стара българска традиция улиците и тротоарите задължително трябва да са изпъстрени с дупки, пукнатини, неравенства, шахти… Така, вместо да мечтае, докато зяпа витрини и интересно изглеждащи гражданки, българският пешеходец си гледа в краката и внимава за неочаквани препятствия.

В реновираната част на „Графа“ препятствията са основно три вида: стърчащи ръбове на плочки, не/преднамерени наклони и водни препятствия. Някои плочки и капаци на шахти стърчат, защото майсторите, които са ги поставяли, толкова си могат (и тук може да се очаква ремонт на ремонта). Същата е причината и за изненадващите наклони по трасето, които може да са във всяка посока.

За опитния в придвижването из силно пресечени местности столичанин това са дреболии, да му мислят чужденците.

Водните препятствия обаче, изглежда са нововъведение. Откакто заваля, от двете страни на трамвайните линии по цялата дължина на реновирания участък тръгнаха две поточета, които при по-сериозен дъжд ще прераснат в рекички. Дано поне водата да е минерална.

Вярно е, че при прогнозираното засушаване на климата тези „стипълчейзи“ ще изчезнат от само себе си. Това обаче може да доведе до още по-сериозни проблеми.

Кой знае защо, поточето не ще да влезе в канала. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

По план „Графа“ ще бъде „споделено пространство“ – тоест, освен да прескачат и заобикалят обичайните тротоарни препятствия, гражданите ще трябва да внимават и за трамваите. Тук в дъждовно време потоците може да се окажат от полза. Ако пешеходецът усети, че гази във вода, веднага трябва да се дръпне встрани, защото това е знак, че е навлязъл в опасна близост до трамвайното трасе. Така, за да избегнат газене в потоците, пешеходците ще трябва да се придържат към по-високите части на улицата, отдалечени от трамвайните линии.

И все пак остава неясно как точно хора и трамваи ще си споделят „Графа“ и кой ще е с предимство. В момента правилникът държи пешеходците и колите строго разделени и единствените „споделени пространства“ по улиците са така наречените „зебри“. Дали авторите на идеята за споделеното пространство знаят, че точно там всяка седмица пада по някоя жертва?

За финал още една новина, в която има и нещо добро, макар и не съвсем. От Общината обещават да посадят на площад „Славейков“ 15 нови дървета. И след ремонта на площада щяло да има 30 дървета – толкова са били преброени от „Зелени системи“ преди началото на реконструкцията.

Пет от дърветата в северната половина на площад „Славейков“ ги няма. На тяхно място вече се инсталират металните конструкции тип „пачи крак“ за навеси над новите щандове за книги. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Всъщност, дърветата бяха 30, защото пет от тях бяха унищожени по времето на книжарите още в средата на 90-те години. По първоначалния план през 30-те години са били засадени две редици със съответно 18 (откъм трамвайната линия) и 17 (откъм Алианса) дървета. Така вместо 35, сега на площада ще има 30 дървета. На мястото на липсващите ще бъдат разположени новите осем щанда за книги.

Можеше и да е по-зле.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС