Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Догодина гледаме „Възвишение“ на кино

Романът на Милен Русков получи държавна подкрепа заедно с още три проекта за игрални филми - „Рибена кост“, „Житие“ и „Вълците идат“

Милен Русков бе отличен с Европейската награда за литература за 2014 г. за „Възвишение“. Романът бе поставен на театрална сцена от режисьора Иван Добчев, а сега ще бъде и екранизиран. - Догодина гледаме „Възвишение“ на кино

Милен Русков бе отличен с Европейската награда за литература за 2014 г. за „Възвишение“. Романът бе поставен на театрална сцена от режисьора Иван Добчев, а сега ще бъде и екранизиран.

Романът „Възвишение“ ще бъде филмиран, проектът по книгата на Милен Русков получи одобрение за държавна подкрепа. Историята за Гичо и Асенчо – малко революционери, малко разбойници, тръгнали да се борят за Освобождението – се нареди сред най-добрите на последната сесия на Националния филмов център. Догодина, когато честваме 140 години от избухването на Априлското въстание, филмът вероятно ще излезе по екраните в страната.

Освен „Възвишение“, за финансиране за допуснати още „Рибена кост“ на Драгомир Шолев, „Житие“ на Красимир Крумов и „Вълците идат“ на Костадин Бонев. Всички те ще получат по около 1,12 млн. лв. от държавата. „Възвишение“ ще бъде първият игрален филм на Виктор Божинов, режисьор на някои от най-добрите български сериали – „Под прикритие“, „Столичани в повече“, „Стъклен дом“. На 3 юни по Би Ти Ви тръгва новата комедия „Връзки“, режисирана от него.

Милен Русков бе отличен с Европейската награда за литература за 2014 г. за „Възвишение“. Романът бе поставен на театрална сцена от режисьора Иван Добчев, а сега ще бъде и екранизиран. Сценаристи на филма са Милен Русков, Нели Димитрова и Виктор Божинов.

„Възвишение“ бе поставен на театрална сцена от режисьора Иван Добчев. Сега ще бъде и екранизиран.

„Възвишение“ бе поставен на театрална сцена от режисьора Иван Добчев.

„Рибена кост“ вече получи субсидия на сесия на НФЦ миналата година, но парите му са блокиран от жалба от Росица Караджова и продуцентска фирма „Армаган“. В края на октомври се очаква решението на Административния съд, което вероятно ще освободи парите. Как ще бъдат разпределени те, тепърва ще разберем.

Междувременно и тази сесия на Националния филмов център не мина без проблеми. Екипът на проекта за пълнометражен дебютен филм „Спасителят в прахта“ на Павел Веснаков разпространи открито писмо, в което протестира срещу решението на и.д. директор на НФЦ Павел Васев да не пусне заповед за финансирането му. „Спасителят в прахта“ има най-висока оценка от художествената комисия в своята категория, тя обаче е значително по-ниска от проектите в раздел „Игрално пълнометражно кино“.

„Мотивът да не бъде подкрепен победителя, както и класиралия се проект на второ място в може би най-важната категория (защото ако няма нови хора и нова енергия в изкуството, то е обречено на гибел) е следният: директорът на НФЦ Павел Васев еднолично е решил да ореже тази категория за сметка на категорията, в която мерят сили игралните проекти на режисьорите и продуценти с филмография зад гърба си. Там НФЦ ще подкрепи не три, а цели четири филма и по този начин средства за дебют в игралното кино не остават. А по закон НФЦ има ангажимент да подкрепя освен игрални филми, и дебюти“, гласи писмото.

Пред „Площад Славейков“ Павел Васев обясни, че просто е спазил Закона и не е пренебрегнал никого:

„Проблемът е свързан с това, че художествената комисия за игрално кино отказва да класира проектите, а само ги подрежда – подреждането е вид автоматизъм, той се получава въз основа на точките, които получава всеки един проект. А в Закона е записано, че комисията трябва да класира проектите, които следва да получат държавна помощ. Аз пратих писмо до комисията, в което предложих да посочат кои филми в отделните категории класират за държавна помощ. Но не го направиха. Така за мен остана само едно действие – да спазвам всяка буква на Закона, а там пише, че изпълнителният директор издава заповеди за предоставяне на държавна помощ в рамките на определената сума – 5 млн. лв. 

Защо съм избрал четири филма, а не три в раздела за игрално кино? Защото в протокола тези четири филма са с много малка разлика един от друг – от 69, 71 до 68, 29.

Представете си обратното – че пусна само три заповеди за игрални филми, както и първия дебютен пълнометражен игрален филм. Тогава тези, които са на четвърта и пета позиция в игралното кино веднага ще зададат основателно въпроса защо те не са включени, а е пуснат проект със значително по-нисък бал („Спасителят в прахта“ е със средна оценка 60 – бел.ред.). И ще бъдат прави.“

Павел Васев все още не е решил кой от проектите ще получи субсидия, след като съдът пусне блокираните пари за „Рибена кост“:

„Единственото положително, което може да се случи, е „Рибена кост“ да бъдат освободени от претенцията на продуцентска фирма „Армаган“ – това е единственият добър шанс. Ако пък съдът прецени, че „Рибена кост“ неправомерно са получили субсидия, магистратите биха могли да решат средствата да отидат към друг реципиент. Чак тогава ще имаме възможност да разпределяме тези пари.“

На въпрос на „Площад Славейков“ дали освободените пари биха могли да бъдат присъдени на „Спасителите в прахта“, Васев отговори, че това е „виртуална възможност“.

„За разлика от художествената комисия аз не съм чел сценариите, защото не бива да имам пристрастия. Затова съм спазил закона“, обясни Васев.

Четирите игрални филма, пуснати за финансиране, са на ръба на лимита от 5 млн. лв. – 4,460 млн. лв. и ако бъде пуснат и „Спасителят в прахта“ сумата нараства на 5, 080 млн.

„Ако пусна и тях, всеки един от кандидатстващите 45 проекта, които не са получили субсидиране, ще има право да заведе дело срещу Националния филмов център за това, че съм нарушил лимита. И аз ще имам не едно дело от продуцентите на „Спасителят в прахта“, а десетки“, каза Павел Васев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg