Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Договорът за изложбата ни в Лувъра – кой каква част финансира

Сайтът „Биволъ“ публикува документи, от които стават ясни някои финансови параметри

Детайл от главата на Севт Трети, експонирана в изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра. - Договорът за изложбата ни в Лувъра – кой каква част финансира

Детайл от главата на Севт Трети, експонирана в изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра.

Договора на Министерство на културата с Лувъра публикува сайтът „Биволъ“. От него разбираме някои от задълженията на двете страни – един от казусите, предизвикал разгорещени дебати около изложбата „Епопея на тракийските царе“ в най-популярния музей в света. 

Министерството на културата поема транспортирането на предметите в България и охраната им, докато са на наша територия. Лувърът плаща транспорта и охраната им на френска земя. Българската държава организира процедурите по консервация и реставрация, но финансово те се покриват от Лувъра чрез Сдружението за подкрепа на изложбата.

Лувърът поема застраховката „от пирон до пирон“ на особено чупливи предмети от Приложение 3, което липсва в „Биволъ“. Размерът на застраховката е посочен от българската страна – неясно от този документа какъв. За останалите предмети България дава държавна гаранция, която както знаем е 1 млн. лв. А стойността на съкровищата, показани в Лувъра, е 8 милиарда лева, както съобщи на едно правителствено заседание министърът на финансите Владислав Горанов.

Предметите се опаковат в НИМ, но пакетирането на най-чупливите се поема от Лувъра. Френският музей плаща митническите разходи, както и тези по подготовката и експонирането на изложбата. Музеят носи отговорност за сигурността и опазването на преметите.

Лувърът поема всички разходи по каталога – за подготовката на статиите, фотографиите, превод, коректура, предпечат и печат.

Министерството предоставя правата върху текстовете и изображенията на Лувъра като гарантира, че са уредени авторските права. Финансовите условия за правата е описано, че ще бъде предмет на друг договор. Цената на каталога, посочена на корицата, е 39 евро.

Вижте документите, публикувани в „Биволъ“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg