Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Доходите на писателите в Англия удариха дъното

Окайват се, че едва свързват двата края

 - Доходите на писателите в Англия удариха дъното

„Приходите от романите ми драстично са намалели през последната декада“, жалва се английският писател Уил Селф. Той е автор на девет романа, пет сборника с разкази, три новели и пет сборника с биографични творби. Книгата му „Чадър“ е номинирана за наградата Man Booker Prizes, която се дава всяка година на за художествена литература, написана на английски език от поданик на Великобритания, Ирландия и Зимбабве. „Вече е почти невъзможно за хората, които се занимават с писане, да поддържат не само завиден стандарт, но стандарт изобщо. Такъв, който им е необходим като жизнен мининум.“

Според проучване, проведено във Великобритания сред близо 2500 писатели, доходите на авторите в Кралството са паднали с 29 процента от 2005 година насам.

Освен това процентът на писателите, които се издържат основно от писане, е намалял от 40 до 11,5 в рамките на последните 9 години.

Мал Пийт, чиито детски романи са спечелили печелили престижни награди, споделя пред „Гардиън”, че доходите му са паднали драстично през последните четири години. В миналото за шест месеца той е получавал чек за 30 хиляди паунда, а през втората половина на 2013-а неговите книги са му донесли едва 3 хиляди.

„Моят основен приход е продажбата на романите ми, но в момента той е нищожен. Добре, че някога съм писал и образователни книги, плюс това държавата ми дава пенсия и имам репутация, която ми позволява да поискам 25 хиляди паунда аванс, за да започна да пиша нещо ново, но на днешно време те много бързо се изпаряват.”

Има и изключения – Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. Наскоро Анна Тод разшумя медиите на Острова покрай сделката й с голямо издателство, което й даде шестцифрена сума, за да публикува творбите й. Обектът на творчеството й е Хари Стайлс – един от членовете на момчешката банда One Direction, и неговата измислена любов с „впечатлителна млада жена” на име Теса. 25-годишната Тод вече е написала фенската трилогия „След”, която ще бъде официално публикувана. Това доста напомня за началото на истерията по еротичната поредица „50 нюанса сиво” на Е Л Джеймс. Тя започва невинно като сексуални брътвежи на фенка на вампирската сага „Здрач”.

Макар успехът и богатството за Тод тепърва да започват, много малко британски писатели може да се издържат само от писане в последните години. Някои от авторите обвиняват жадната за безброй нови заглавия индустрия, което е подкопало качеството за сметка на количеството.

Писателите търсят вина и у самоиздаващите се писатели, твърдят, че те прецакват по-конвенционалните романисти, които търсят класически канали за издаване на творбите си.

Участници в проучването – 2454 писатели

56% мъже
44% жени
17% са под 44 години
54% са между 45-64
29% над 65

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС