Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дойче Веле“ срещу Би Ти Ви за Играта с дронове

Телевизията реагира остро срещу коментар за разследването им за кметовете на Пазарджик и Хасково

Би Ти Ви засне с дрон имотите на кметовете на Пазарджик и Хасково, които не биха могли да придобият само със заплатите си. И двамата са избрани на постовете си с подкрепата на Реформаторския блок. - „Дойче Веле“ срещу Би Ти Ви за Играта с дронове

Би Ти Ви засне с дрон имотите на кметовете на Пазарджик и Хасково, които не биха могли да придобият само със заплатите си. И двамата са избрани на постовете си с подкрепата на Реформаторския блок.

„Мръсна битка за влияние“ са наречени в коментар на „Дойче Веле“ разследванията на Би Ти Ви за охолния живот на кметовете на Пазарджик и Хасково, разкрит чрез дронове. „Защо няма дронове за всички, а само за тези двама местни управници? – пита в статията си Полина Паунова, журналист от сайта „Медиапул“. – Защо зрителите не знаят къде живеят и имат ли палати кметовете на София, Бургас, Кърджали, Разград, Видин, Пловдив и Стара Загора, да кажем? Защо зрителят не знае какво се случва с бившия многомандатен кмет на Варна? Тези хора натрупали ли са богатство? Защо дроновете не показаха първи магнолиите на бившия кмет на София, а трябваше премиерът сам да ги пусне в социалните мрежи?“

Паунова поставя въпроси, чиито отговори според нея ще покажат води ли се медийно-политико-прокурорска предизборна битка, започваща от ранна пролет и завършваща в късната есен: „Ако пък отговори няма (и няма дронове за всички), тогава ще е пределно ясно, че не говорим за собствен ход на журналистиката, която впрочем трябваше да покаже имението на Георги Иванов поне четири пъти – колкото мандата има като кмет. Тогава и развоят на събитията ще е ясен – ако местните политико-икономически конгломерати бъдат оттеглени, бързо ще бъдат заменени с нови „независими” кандидати, подкрепени от (имената на партиите ще се менят), а старите ще се пенсионират в именията си, необезпокоявани нито от дронове, нито от прокурори. (Целия коментар може да прочетете ТУК.)

В отговор на този коментар авторът на едно от разкритията – журналистът от Би Ти Ви Стоян Георгиев, публикува в интернет писмо, адресирано до главния редактор на DW-България и до авторката Полина Паунова.

Вижте пълния му текст:

„Уважаема Полина,

Написала сте статия, в която давате оценка на работата ми, правите внушения и дори обвинения. Обвинявате ме, че работя по поръчка. Политическа или икономическа поръчка. Зад репортажите, чието качество громите с такава лекота и категоричност, стоят автори, които имат чест и достойнство. Не сте споменала телевизията, още по-малко журналистите, за които пишете анализ. Не сте потърсила засегнатите.

Позволявате си да внушавате и да манипулирате аудиторията на DW

че авторите на два репортажа по бТВ изпълняват поръчки. Аз съм предложил, защитил и заснел серията от репортажи за кмета на Пазарджик, излъчени по бТВ миналата седмица. Казам се Стоян Георгиев. Мария Цънцарова е автор на репортажите за кмета на Хасково. Зад репортажиме ми няма и никога не е имало нищо друго освен професионалното ми убеждение и съвест. Силните на деня и техните интереси нямат пресечна точка с моя професионален и личен интерес. Убедено твърдя, че това важи и за Мария.

Чрез статията в DW се петни името ми (дори да не е споменато) без нито едно доказателство, нито един факт. Твърдя, че това освен недостойно, е липса на професионализъм.

Полина, не знам дали си давате сметка, че за разлика от вашата статия, в която има мнения, внушения, клевети, манипулативно комбиниране на факти и пропускане на съществени други, в репортажите, които анализирате, има само факти, които са събрани по всички правила на журналистиката. Не знам с какво самочувствие давате оценка на журналисти, при положение, че дори не сте потърсила обектите, които обвинавате в тежки грехове чрез статията си. За да покажа на зрителите начина на живот на кмета на Пазарджик, се срещнах с него очи в очи и му дадох възможност да се защити. Той беше напълно наясно защо съм там и какъв репортаж подготвям. Преди това събрах цялата налична информация за фирмите на семейството му, дадох счетоводните отчети на семейните му фирми за анализ от специалисти, разговарях с източници, за да се убедя, че имотното състояние на Тодор Попов не отговаря на официалните му доходи. Доказах връзки и зависимости между хората, които имат привилегията да печелят публичните пари и семейството на кмета. Проверих многкратно и се уверих, че не греша и че няма да опетня името на човек, който не заслужава да бъде сочен с пръст.

Не показах в ефир поне половината скандална информация за кмета на Пазарджик, която научих, защото не мога да докажа всичко по категоричен начин. Не бих допуснал да има и 0,1% шанс да напрая това, което правите вие чрез статията „От вчера ли двамата кметове имат палати” – да хвърлям кал върху работата на хора, който не го заслужават и да пусна в обръщение

конспиративна теория, която не съществува в реалността

Тезата ви, че изпълняваме политическа поръчка, се гради и около споменаването на няколко компрометирани имена, с които авторите на репортажите и самите репортажи нямат нищо общо.

Споменавате, че идват избори, а след това като истински експерт в разследващата журналистика се възмущавате каква е тази журналистика, която се движела по „най-малкото съпротивление”. Снимала с дрон и разказвала по картинки. Ако човек не е гледал репортажите на бТВ, а се информираше от статията на DW, не би разбрал, че телевизионните журналисти са доказали безспорно, че кметът на Пазарджик няма официални доходи, които могат да обяснят наличието на луксозна къща, три апартамента, джип и т.н. Ако не са гледали бТВ, вашите читатели не биха разбрали как и кога съпругата на Тодор Попов става бизнес дама и не биха разбрали как фирмите й получават огромни кредити, които се раздават като заплати. Не биха разбрали и това, че компания, която получава милиони от общината, е приютила семейството на кмета в апартамент за 200 хил. еврo.

Надявам се, че вие самата не сте написала този коментар само по красивата картинка от село Паталеница, защото от статията ви може да се направи подобен извод. Твърдя, че има доста по-малко журналистическо съпротивление, когато седнеш и напишеш коментар, в който клеветиш журналисти без да имаш никакви доказателства и факти.

След това питате защо само двама кмета. Питате защо не сме направили репортаж за този или за онзи. Внушавате, че въпросните кметове са едва ли не опозиционери. За да защитите тезата си, която намирам за нелепа,

удобно сте забравила

че преди кмета на Пазарджик, в така наречената поредица за кметове, показахме кмета на Ботевград. Той е избран от управляващата ГЕРБ. Синът му два мандата е депутат от ГЕРБ.

Но нека и аз да попитам нещо. Вие защо не разобличите тези останалите, които са баш най-силните и лошите според вашата класация? Ако знаете нещо за останалите кметове, защо не го споделите? За колко кмета направихте разследване вие? Ако имате нещо, което доказва, че кметове притежават повече, отколкото могат да докажат, защо го криете?

Защо сме чакали да излъчим репортажа, питате в заглавието. Къщата била вдигната 2014 г., а ние сме чакали да стане 2015 г., та да я покажем. Тази ваша теория не мислите ли, че е смешна? Не знам дали за вас има значение, но нека ви информирам, че имотът все още не е завършен. Ако се позагледа човек в „пошлите” кадри от дрона, ще направи разкритие, че довършителните работи продължават. Имотът е чисто нов, уважаема Полина. Но дори да не беше, вярвате ли, че журналистите от бТВ знаят за строежа на всеки имот на всеки кмет в реално време? Но какво значение има щом Бареков и Яне Янев са говорили лоши работи за тези кметове преди години. Това автоматично означава, че журналистите, които са интересуват как кметът е вдигнал имение със заплата от 2000 лева и те са като Бареков. Така ли мислите наистина? С тази журналистическа логика и работа ли си позволявате да ми давате оценка?

Напълно убеден съм, че стилът „коментар” в журналистиката няма как да е оправдание да омаскариш някого и да разпространяваш измислици, клевети, внушения в комбинация с факти, докато пропускаш други факти. Съществени.

Стоян Георгиев,
репортер бТВ“

Писмото на журналиста е споделено във Фейсбук с коментар от директора на новините в медията Венелин Петков: „Към написаното от Стоян мога да добавя само следното: всеки си има право на мнение, но логорейната мнителност не е журналистика. Моля, имайте предвид, когато някой отново се опита да ви пробута поредния си „коментар“ в някой сайт.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg