Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Дойчес театър“ репетира в Москва заради Серебренников

Режисьорът е с мярка за неотклонение „подписка“ и не може да напуска Русия

Срещу руския режисьор Кирил Серебренников се води дело за злоупотреба със средства в ръководения от него театрален център „Гогол“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Дойчес театър“ репетира в Москва заради Серебренников

Срещу руския режисьор Кирил Серебренников се води дело за злоупотреба със средства в ръководения от него театрален център „Гогол“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Дойчес театър“ започва репетиции в Москва на нова адаптация на „Декамерон“ съвместно с театралния център „Гогол“ под режисурата на Кирил Серебренников, съобщи ТАСС. Безпрецедентното решение на немската трупа да премести репетициите си от Берлин в руската столица е заради забраната за Серебренников за напускане на страната, наложена от руските власти. Режисьорът е с мярка за неотклонение „подписка“.

Берлинският и московският театри отдавна работят в тясно сътрудничество. Проектът за „Декамерон“ е замислен още през 2016 г., но е бил отложен заради делото за злоупотреба с държавни средства срещу режисьора. Но най-старият немски театър взе решение да не отлага повече постановката. Интендантът на „Дойчес театър“ Улрих Хуон заяви, че не може повече да се чака края на този „кафкиански процес“.

„Декамерон“ е замислен като двуезичен спектакъл – на сцената ще се говори на руски и немски. Адаптацията на текста и сценографията са дело на самия Серебренников. Вече са ангажирани десет руски и германски актьори. Музиката към постановката е на Даниел Фрайтаг, а песните ще бъдат изпълнени от 76-годишната актриса Ангела Винклер, звезда от филмите на Фолкер Шльондорф.

Докато тече подготовката на спектакъла, на 14 януари ще се проведе поредното заседание по делото срещу Кирил Серебренников. След като през септември съдът върна в прокуратурата обвиненията срещу режисьора, сега ще бъдат разгледани показанията на експертите.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Премиерата на спектакъла ще бъде в Берлин, на сцената на „Дойчес театър“ на 8, 9 и 10 март. В края на юни ще бъде руската премиера в „Гогол център“.

Всичко по темата АРЕСТ НА РУСКИ ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3