Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Дойчес театър“ репетира в Москва заради Серебренников

Режисьорът е с мярка за неотклонение „подписка“ и не може да напуска Русия

Срещу руския режисьор Кирил Серебренников се води дело за злоупотреба със средства в ръководения от него театрален център „Гогол“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Дойчес театър“ репетира в Москва заради Серебренников

Срещу руския режисьор Кирил Серебренников се води дело за злоупотреба със средства в ръководения от него театрален център „Гогол“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Дойчес театър“ започва репетиции в Москва на нова адаптация на „Декамерон“ съвместно с театралния център „Гогол“ под режисурата на Кирил Серебренников, съобщи ТАСС. Безпрецедентното решение на немската трупа да премести репетициите си от Берлин в руската столица е заради забраната за Серебренников за напускане на страната, наложена от руските власти. Режисьорът е с мярка за неотклонение „подписка“.

Берлинският и московският театри отдавна работят в тясно сътрудничество. Проектът за „Декамерон“ е замислен още през 2016 г., но е бил отложен заради делото за злоупотреба с държавни средства срещу режисьора. Но най-старият немски театър взе решение да не отлага повече постановката. Интендантът на „Дойчес театър“ Улрих Хуон заяви, че не може повече да се чака края на този „кафкиански процес“.

„Декамерон“ е замислен като двуезичен спектакъл – на сцената ще се говори на руски и немски. Адаптацията на текста и сценографията са дело на самия Серебренников. Вече са ангажирани десет руски и германски актьори. Музиката към постановката е на Даниел Фрайтаг, а песните ще бъдат изпълнени от 76-годишната актриса Ангела Винклер, звезда от филмите на Фолкер Шльондорф.

Докато тече подготовката на спектакъла, на 14 януари ще се проведе поредното заседание по делото срещу Кирил Серебренников. След като през септември съдът върна в прокуратурата обвиненията срещу режисьора, сега ще бъдат разгледани показанията на експертите.

Премиерата на спектакъла ще бъде в Берлин, на сцената на „Дойчес театър“ на 8, 9 и 10 март. В края на юни ще бъде руската премиера в „Гогол център“.

Всичко по темата АРЕСТ НА РУСКИ ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС