POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо“

Граждански комитет организира празнуване на 160-годишнината на Алеко Константинов

Почитателите на Алеко Константинов са поканени на 1 януари, неговия рожден ден, край паметника му на бул. „Витоша“. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - „Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо“

Почитателите на Алеко Константинов са поканени на 1 януари, неговия рожден ден, край паметника му на бул. „Витоша“. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Рожденият ден на Алеко Константинов ще бъде отпразнуван на датата на неговата 160-годишнина – 1 януари 2023 г., край паметника на Щастливеца на бул. „Витоша“, съобщиха организаторите на проявата.

В 18 часа на мястото актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от „Бай Ганьо“. Изявление ще направят проф. Александър Кьосев и писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и др. Присъстващите ще оставят цветя пред паметника на Алеко и ще започнат Новата година с приветствието „Честита Нова година, честит рожден ден, Алеко!“.

Мотото на събитието е „Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо!“. То е и своеобразен протест срещу подмяната на родолюбието с неговите фалшиви двойници и изпразнени от съдържание символи. Организаторите от граждански комитет утвърждават, че любовта към родината не е в празните приказки, излишните демонстрации и развяването на байраци, а в грижата и практическата работата за нея, в отговорността и спазването на законите ѝ, в отвореността към света. Те смятат, че „този мълчалив граждански патриотизъм, следващ заветите на Алеко Константинов, не е представен в българския парламент и няма място в политическия живот“.

Гражданският комитет кани на събитието всички почитатели на Алеко и единомишленици – граждани, физически лица, читатели, граждански и политически организации.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg