Дойде време, когато мързелът спасява животи…

Германското правителство разпространи хумористични видеа, в които диваните са наречени фронтова линия

„Ние събрахме всичкия си кураж и направихме това, което се очакваше от нас, правилното нещо. Нищо. Абсолютно нищо“, казва мъжът от бъдещето, който си припомня 2020 г. Снимка: Стопкадър - Дойде време, когато мързелът спасява животи…

„Ние събрахме всичкия си кураж и направихме това, което се очакваше от нас, правилното нещо. Нищо. Абсолютно нищо“, казва мъжът от бъдещето, който си припомня 2020 г. Снимка: Стопкадър

Поредица видеа, поръчани и публикувани от германското правителство, отправиха послание на благодарност към хората, които си стоят вкъщи, докато страната е изправена пред втората вълна на пандемията от Ковид-19, съобщава Би Би Си. Първото видео, озаглавено „#СпециалниГерои – Заедно срещу короната“, показва възрастен мъж от бъдещето, който си припомня зимата на 2020 г.

„Съдбата на тази страна бе в нашите ръце – казва той. – Ние събрахме всичкия си кураж и направихме това, което се очакваше от нас, правилното нещо. Нищо. Абсолютно нищо.

Хумористичните клипове са послание към германците да ограничат социалните си контакти, за да спрат бързото разпространение на коронавируса.

Нашите дивани бяха фронтовата линия, нашето търпение – оръжието ни“, се казва още в първата реклама.

 

Във второто видео главен герой е приятелката му, а в третото мъж си припомня дните си на младини, когато прекарвал карантината във видеоигри.

„Преди пандемията, аз безспорно бях най-мързеливият човек, който се движеше в тази страна, почти не напусках апартамента си, играех компютърни игри, без да има каквато и да е амбиция, и ядях студени равиоли директно от консервата, защото бях твърде мързелив да ги стопля – казва мъжът пред камерата. – Приятелите ми ме наричаха Мързеливия Тоби, но аз бях твърде мързелив, за да се ядосам на това. И когато вирусът се разпространи, останах същият мързелив чувал с картофи. Но за разлика от мен, светът се бе променил: за да удържат вируса, хората бяха насърчавани да стоят вкъщи и да не правиш нищо се превърна в публична служба, мързелът можеше да спасява животи и аз бях шампион в това.

Видеата предизвикаха широк отзвук в социалните мрежи, предимно позитивни. Но не всеки е впечатлен от посланието, някои разкритикуваха рекламите заради сравнението между хората, които си стоят вкъщи, и ветераните от Втората световна война.

„Те се подиграват не само на жертвите на Втората световна война, но и на оцелелите на фронта и са разказали за това“, пише един потребител.

Кристин Рихтер, комуникационен експерт от Кьолн, твърди, че изпитва „смесени чувства“. От една страна, паралелите между днешната ситуация и войната е въпрос от етично естество, казва той. Но „хумористичният и емоцианален“ подход на германското правителство все пак предизвиква позитивни чувства.

Подобни комични послания в публични кампании на правителството не за пръв път предизвикват противоречиви реакции в обществото – в кампания на Министерството на туризма преди месец възрастна жена показва среден пръст на хората, които отказват да носят маски.

Към 16 ноември Германия е регистрирала почти 11 хил. новоинфектирани. От началото на пандемията в страната са починали около 12 500 души. В момента държавата е под частична карантина – затворени са културните институции, баровете и ресторантите.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах