Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Докато крадете, бъдете тихи и възпитани, за да не безпокоите съседите“

Галерия в Токио покани посетителите си да откраднат изложените произведения

Джоджи Накамура, „За тези, които искат да откраднат Мона Лиза“, 2020, галерия „Same“, Токио, Япония. Репродукция: Джоджи Накамура - „Докато крадете, бъдете тихи и възпитани, за да не безпокоите съседите“

Джоджи Накамура, „За тези, които искат да откраднат Мона Лиза“, 2020, галерия „Same“, Токио, Япония. Репродукция: Джоджи Накамура

Галерия „Same“ в Токио покани посетителите да откраднат изложените произведения, съобщава „Джапан Таймс“. След голям наплив от хора, галерията се оказала опразнена още вечерта след откриването на изложбата, озаглавена „Stealable Art Exhibition“. Кураторите обясняват, че събитието е замислено като експеримент за промяната в отношението между творци и публика.

С нетрадиционния си призив организаторите неочаквано успяват да привлекат огромна публика и дори отварят вратите си за „крадците“ по-рано от предвиденото. Така груповата изложба, която първоначално е планирана да продължи от 9 до 19 юли, се оказва без нито едно произведение още първия ден.

Събитието е замислено като експеримент, чиято цел е, от една страна, да се види какви произведения ще предоставят артистите, когато знаят, че творбите им ще бъдат изложени за „кражба“. От друга страна, проектът дава възможност да се наблюдава как се изменя отношението на публиката към творците и към конкретните експонати и произведения.

Описанието на изложбата в сайта на галерията гласи:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Надяваме се, че това ще бъде възможност за преосмисляне на съвременното състояние на изкуството от един различен ъгъл – на място, в което съществуващите взаимоотношения в защитените изложбени пространства като музеи и галерии, които винаги се вкопчват в произведенията на изкуството, са разбити“.

Едно от произведенията в „Stealable Art Exhibition“ е на японската художничка Минори Мурата, чиято инсталация представлява разпилени портфейли, пълни с банкноти, монети и кредитни карти. Художникът Джоджи Накамура пък представя своя версия на Джокондата на да Винчи, озаглавена „За тези, които искат да откраднат Мона Лиза“.

Произведенията включват още живописни картини, принтирани илюстрации и различни предмети, сред които например банкноти в рамка – един от посетителите, пише „Джапан Таймс“, успява да си тръгне с банкнота от 10 хил. йени (малко над 82 евро).

Часове след „грабежа“ някои от експонатите от изложбата се появяват на търг в онлайн сайтове на цени, достигащи 100 хил. йени (близо 830 евро), отбелязват в сайта.

Въпреки че призовава посетителите да ограбят изложбата, галерията все пак поставя някои „правила“:

„Може да се краде само по едно произведение“;

„Не предлагаме опаковане и транспортиране на произведения на крадците, така че, моля, поемете отговорността на свой риск“;

„Докато крадете, моля, бъдете тихи и възпитани, за да не безпокоите съседите“.

Заради неспазването на обявения начален час, както и заради струпването на много повече хора от очакваното, което води до извънредно закриване на изложбата, галерията става обект и на критика. На организаторите се налага да се извинят публично за причиненото неудобство от това, че не са успели да предвидят големия наплив от хора.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах