Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Доказано: Крикор Азарян – нищо общо с Държавна сигурност

Но роднините му откриват, че за него има доноси

Крикор Азарян (1934-2009). Снимка: Бистра Бошнакова - Доказано: Крикор Азарян – нищо общо с Държавна сигурност

Крикор Азарян (1934-2009). Снимка: Бистра Бошнакова

Крикор Азарян няма нищо общо със структурите на Държавна сигурност. Това разкриха роднините му след запитване в Комисията по досиетата.

В писмо № 9597 от 15 юли 2014-а, подписано от шефа на Комисията Евтим Костадинов, се казва, че не са открили „документи за принадлежност на Крикор Азарян към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“.

Дъщеря му Хермина и съпругата му Валентина Радинска решиха да докажат, че режисьорът не е принадлежал към ДС и да изчистят всички съмнения около името му, след подмятанията на театроведката Мирослава Кортенска, че професорът е писал доноси срещу Иван Радоев, Милчо Левиев и Кольо Георгиев, и след откъса от личния дневник на проф. Васил Стефанов „Народният театър като съдба“, който публикуваме във формата на сериал в „Площад Славейков“. Бившият директор на първата ни сцена описва свое гостуване в дома на актьора Стефан Гецов, който е любимец на Тодор Живков. Ето какво разказва Стефанов:

„…За театъра говори малко, главно за свои представления и за прекарването след тях с този или онзи големец. И неочаквано ме запита: “Ти знаеш ли кой беше човекът на Държавна сигурност в театъра?” Точно това пък въобще не ме е занимавало. “Никога няма да се сетиш”, продължи Гецов и като се наслаждаваше на недоумяващото ми мълчание тържествуващо изстреля: “Азарян, бе, Коко Азарян!” Бях направо гръмнат. В момента не можех да преценя дали наистина ми доверява строго пазена тайна или прави интрига заради лоши лични чувства към Азарян. И днес не ми се вярва, че казаното може да е вярно. Но го чух с ушите си…“ (Виж в ОЩЕ ПО ТЕМАТА)

Америка за България

Комисията по досиетата е  предоставила още един документ на роднините на Азарян. В него пише, че „има материали, събирани за Крикор Азарян от органите“, т. е. срещу него е имало доноси.

„Длъжна съм пред паметта на баща ми и пред  своята съвест, – казва пред в. „Преса“ Хермина Азарян. – И не защото някога съм се съмнявала в неговата почтеност. Моята реакция би се приела като емоционална защита на дъщерята. И едва ли не като оправдание за скрития живот на един достоен човек. Животът на Азарян е почтен, Азарян не се нуждае от оправдания…“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3