Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Доказано: Статисти са наемани за шествието „Безсмъртният полк” в Русия

Организаторите са искали да се постигне концентрирано присъствие на участници във войни от последните десетилетия

Част от присъстващите в „Безсмъртният полк” в Санкт Петербург са получили надница за участието си в шествието на 9 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Доказано: Статисти са наемани за шествието „Безсмъртният полк” в Русия

Част от присъстващите в „Безсмъртният полк” в Санкт Петербург са получили надница за участието си в шествието на 9 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много от участниците в шествието „Безсмъртният полк” в Санкт Петербург са били наети от рекламната агенция „Акула” по случай 9 май, Ден на победата в Русия. Това гласи разследването на два независими руски сайта за разследваща журналистика – „Фонтанка” и „Закс.ру”, цитирано от „Медиазона”.

Репортерка на „Фонтанка” е открила обява за търсене на масовка за участие в „Безсмъртният полк”, публикувана в руската социална мрежа „Вконтакте”. Обещаната цена е била 350 рубли (около 50 лв.) на час. Масовката е била предвидена за Санкт Петербург и Нижни Новгород.

В репортажа на разследващия сайт „Фонтанка” се казва:

„Защо е било необходимо срещу заплащане да се наемат 50-70 души за шествие, в което доброволно участват хиляди хора, си остава загадка. Вероятно замисълът е бил да се постигне концентрирано присъствие на участници във войните от последните десетилетия.”

Репортер на „Закс.ру” е влязъл под прикритие в шествието, като е отговорил на обявата за масовка. Била му е връчена табела с портрет на сержант от полицията, за който се твърди, че е загинал при изпълнение на служебните задължение през 2003 г.

Шефът на рекламната агенция „Акула” Георгий Акулов е отказал да коментира целите и поръчителите на акцията за наемане на фалшива масовка.

На шествието „Безсмъртният полк” тази година са били задържани активисти за антивоенни плакати. В Новосибирск е бил арестуван местният жител Владимир Салтевски с плакат „Победихме онзи фашизъм, ще победим и този”. В Сочи на пет денонощия арест е бил осъден Никита Ботбелг за плакат „Той не воюва за това”.

През април създателите на инициативата „Безсмъртният полк” – бивши журналисти от телевизия ТВ2 в Томск, заявиха, че се отказват от връзката със собственото си начинание.

„Не искаме да ни асоциират с това, което се случва в колоните на улицата”, казват те, уточнявайки, че първоначалният смисъл на идеята е променен от пропагандната намеса на властите.

Един от първите инициатори на „Безсмъртният полк” от 2012 г. – журналистът Сергей Лапенков – заяви на 24 февруари, в първия ден от войната, че „навярно прадедите ни биха ни проклели за това, което се случва”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90