Софийска филхармония МЕГАБОРД

Документален филм за Йосиф Шамли търси мотивите за ненавременната му смърт

В рамките на „София филм фест“ тръгват още нови документални филми на Костадин Бонев и на Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров

Йосиф Шамли си отиде на 47 години през 2019 г.  Снимка: Личен архив - Документален филм за Йосиф Шамли търси мотивите за ненавременната му смърт

Йосиф Шамли си отиде на 47 години през 2019 г. Снимка: Личен архив

„Войник на съдбата“, документален филм за Йосиф Шамли, ще тръгне в програмата на „София филм фест“ през март. Продукцията на режисьорката Касиел Ноа Ашер „реставрира“ миналото на актьора с помощта на негови близки и приятели, сред тях и колегите му от театъра Владимир Карамазов, Диана Добрева, Юлиан Вергов, Ваня Щерева, Явор Гърдев, Владимир Пенев и други.

Шамли отне живота си неочаквано през октомври 2019 г. Пред камерата близките му разсъждават върху възможното му настояще и си представят допустимото му бъдеще. Подобно на криминално разследване, търсещо мотивите за една ненавременна смърт, „Войник на съдбата“ и героите му извършват своеобразна „дисекция“ на  възходите и провалите, успехите и съмнението, надеждата и копнежите в битието на човек, избрал професията актьор в България. Филмът е осъществен благодарение на финансовата подкрепа на Направление „Кино“ към Столична Община.

Още два български документални филма са част от селекцията на „София филм фест“. Публиката ще може да гледа „Оловният войник“ на Костадин Бонев, посветен на поета Александър Петров. Неговите стихове звучат и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, Д2, Кирил Маричков, Стенли и много други.

„Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. Има поети, чиито пера черпят вдъхновение от гласовете на цяло поколение. За свидетелите на българския преход – това е викът за свобода на хиляди „оловни войници“. Посланията на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пеят и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора. Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Третото предложение в документалната програма е „Герой на нашето време“, филм, в който Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров за първи път се появяват не само като съсценаристи, но и като сърежисьори. Героят от филма наглед е обикновен строител, честен и прям. Нравствената му система често влиза в противоречие с обществото – за някои той е луд, за други е извор на бездънни афоризми. Да живееш живота си достойно и без компромиси в наше време е геройство, вярват Цоцоркова и Овчаров.

„Герой на нашето време“ бе представен премиерно като част от филмовия фестивал в Солун през 2022 година.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах