Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Документален филм за разговор, който никога не се е случил, с награда от „Мастър ъф арт“

„Ботичели, Флоренция, Медичите“ е обявен за фаворит на публиката

Приятелството между Капоти и Уилямс не винаги изглежда толкова крепко, колкото на архивните кадри. Снимка: Kino Lorber - Документален филм за разговор, който никога не се е случил, с награда от „Мастър ъф арт“

Приятелството между Капоти и Уилямс не винаги изглежда толкова крепко, колкото на архивните кадри. Снимка: Kino Lorber

Документален филм за диалог между две литературни легенди, който никога не се е случвал в реалността, спечели наградата на фестивала „Мастър ъф арт“. Осмото издание на документалния кинофорум отличи с голямата си награда „Труман и Тенеси: Интимен разговор“ на режисьорката Лиса Имордино Врийланд. Призът има парично измерение в размер на 5 хил. евро. Наградите бяха обявени на 25 февруари в кино „Люмиер“.

„Труман и Тенеси: Интимен разговор“ рисува портрет на Капоти и Уилямс и на техните сложни взаимоотношения, често размиващи границата между вражда и приятелство. Образите на двамата се изграждат предимно с архивни материали от гостуванията им в токшоута, но там, където няма тв записи, писателите „разговарят“ с думите си и гласовете на Джим Парсънс („Теория за големия взрив“) и Закари Куинто (филмите „Стар Трек“ и „Стар Трек: Отвъд“). Думите им за литературата, личния им живот, хомосексуализма и други споделени теми са подредени така, сякаш двамата водят разговор, но всъщност откъсите са извадени от различни техни медийни изяви.

„Труман и Тенеси“ отбеляза още една победа и стана най-добър филм в категория „Литература“.

Наградата на публиката отиде при „Ботичели, Флоренция, Медичите“, който откри фестивала. Заради големия интерес организаторите на фестивала обявиха допълнителни прожекции за продукцията на режисьора Марко Пианиджани, като билетите за всяка от тях свършваха с неочаквани темпове. Италианският филм спечели още награда за най-красив документален филм и награда за най-добър филм в категория „Изобразително изкуство“.

При българските филми надделя „Теодор Ушев: Невидими връзки“ на режисьора Борислав Колев. Филмът бе избран от международно жури, което обоснова избора си с умелия баланс между анимация и реални кадри, които пренасят публиката в света на Ушев. Филмът на Колев постига достоверен и многопластов разказ за твореца и неговата родина България, допълват от журито. Наградата за най-добър български документален филм за изкуство се осигурява и връчва от Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Специална награда бе присъдена на германския филм „Музика под свастиката: Маестрото и челистката от Аушвиц“ на режисьора Кристиан Бергер. Продукцията печели и приза за най-добър филм в категория „Изкуство и власт“. „Музика под свастиката“ е разказ за двама души, представители на музиката по времето на Третия райх. Докато диригентът Вилхелм Фуртвенглер жъне успех след успех под покровителството на Хитлер и компания, виолончелистката Анита Ласкер-Валфиш оцелява в мизерните условия на „Аушвиц“, пощадена единствено заради музикалния си талант.

Международното жури тази година беше в състав Елмар Крузе (Германия), Натали Давид (Германия), Грегори Монро (Франция), Биляна Кирилова (България), Найо Тицин (България). Наградата за най-добър български филм се определя от чуждестранните представители в журито.

Младежкото жури (Гергана Мартинова, Селин Ариф, Борис Трушанов) определи италианския „Джан Паоло Барбиери: Човекът и красотата“ на режисьора Емилиано Скатарци за най-добър дебютен пълнометражен филм за изкуство. Филмът е посочен като най-добър и в категория „Фотография“.

Програмата на фестивала продължава до 8 март с прожекции в кино „Люмиер“, филмотечно кино „Одеон“, Дома на киното, Културен център „G8“ и „Евросинема“ в София, както и в „Lucky Дом на киното“ – Пловдив и ФКЦ – Варна.

Филмовият фестивал „Master of Art“ е подкрепен от Национален фонд „Култура“, Национален филмов център и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична програма „Култура“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90