VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Документален театър показва демографията на Пловдив

100 жители на града се включват в международен експеримент, обиколил над 35 града по цял свят

На 17, 18, 19 и 20 октомври 2019 г. документалният театър „100% Пловдив” ще представи портрет на града в 100 лица на сцената на Драматичен театър – Пловдив. Снимка: „Римини Протокол“/VOX POPULI - Документален театър показва демографията на Пловдив

На 17, 18, 19 и 20 октомври 2019 г. документалният театър „100% Пловдив” ще представи портрет на града в 100 лица на сцената на Драматичен театър – Пловдив. Снимка: „Римини Протокол“/VOX POPULI

Уникалното представление „100% Пловдив“ ще бъде част от закриващите събития на програмата на Европейска столица на културата. На 17, 18, 19 и 20 октомври 2019 г. документалният театър „100% Пловдив” ще представи портрет на града в 100 лица на сцената на Драматичен театър – Пловдив. Събитието е с вход свободен, с предварителна регистрация, повече информация за която може да откриете в събитието на проекта във Фейсбук.

Базиран на статистически данни, проектът включва 100 пловдивчани, представляващи демографията на града. Немската театрална трупа „Римини Протокол“ (Rimini Protokoll) и българското студио за документален театър VOX POPULI вече избраха всички участници. Задачата им не беше лесна, защото кастингът се базира на строги правила, прилагани вече в повече от 35 града. В началото селекцията започна с един човек. Вече избран, той имаше само 24 часа, за да препоръча друг. Вторият препоръча следващия и така щафетата се предаде до достигане на представителната група от 100.

Участниците в този различен театър са много различни като възраст, социален статус и етнос. В него 17 пловдивски деца влизат в ролята на разказвачи на истории в четирите дни, когато ще се играят представленията. Те са на възраст от няколко месеца до 14 години. Засега остава изненада как няколко месечните бебета ще се представят на сцена. Най-възрастният участник е на 74 години.

Доктори, доценти, женени, разведени, спортисти, безработни, обитатели на неподозирани кътчета в града и хора с нестандартни хобита са част от 100-те находки на организаторите, които по време на кастинга, продължил 3 месеца, се натъкнаха на истории, които за самите тях са толкова невероятни и любопитни, че смятат да ги разкажат и в други свои проекти.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Впечатлени сме от мотивацията на поканените пловдивчани. Повечето са много отдадени и амбицирани да участват в спектакъла, а за това се иска смелост“, разказа Неда Соколовска, един от организаторите на проекта.

На 17, 18, 19 и 20 октомври Драматичен театър – Пловдив и спектакълът „100% Пловдив“ очакват всички любопитни зрители. „100%“ е представление и за това, което статистиката никога няма да може да улови. Представление, създаващо жив, дишащ портрет на града: отчасти театър, отчасти реалност, но на 100% Пловдив.

За да наблюдавате спектакъла „100% Пловдив“, е нужно единствено да вземете своя безплатен билет.
От 1 октомври 2019 може да вземете своя билет на касата на Драматичен театър – Пловдив всеки делничен ден от 10 ч. до 14 ч. и от 15 ч. до 19 ч. Ако предпочитате, може да запазите предварително своето място онлайн до 15 октомври. За целта е нужно да изпратите имейл на rsvp@plovdiv2019.eu, в който да посочите на кое име да бъдат запазени местата, както и за коя от четирите дати. Билетите, запазени онлайн, можете да вземете до 30 мин. преди представлението на касата на театъра. На едно име могат да бъдат запазени максимум 4 места.

„Римини Протокол“ – Театър на времето

Хелгард Хауг (1969), Щефан Кеги (1972) и Даниел Ветцел (1969) се срещат в Института за Приложни театрални изследвания в Гийсен и по-късно работят заедно в различни комбинации, под името „Rimini Protokoll“ (Римини Протокол). Те са признати за едни от лидерите и основоположници на театрално движение, известно като „Reality Trend” (Theater der Zeit, или букв. „Театър на времето“), което упражнява силно влияние върху алтернативната театрална сцена на XXI век.

Всеки проект започва от конкретна ситуация на определено място и след това се развива чрез интензивен процес и задълбочено проучване. „Римини Протокол“ са привлекли международно внимание с артистичните си постижения, които се провеждат на граничната зона между реалността и фикцията. Например превръщат в пърформанс ежегодното събрание на акционерите на „Daimler“ през 2009 г., а през 2008-а създават „100% Stadt“ („100% град“) със 100 статистически представителни жители на градове като Берлин, Цюрих, Лондон, Мелбърн, Копенхаген и Сан Диего.

В Берлин и Дрезден те изграждат аудио инсталации, в които оригинални протоколи за наблюдение на Щази могат да бъдат слушани на андроид телефони. В Хамбург организират „Weltklimakonferenz“ – симулация на Конференцията на ООН за промените в климата. Последната продукция на „Римини Протокол“ е тетралогията „Staat 1-4“ с акцент върху постдемократичните феномени.

От 2000 г. досега триото „Хауг/Кеги/Ветцел“ поставят своя „театър на експертите“ както на сцената, така и в градските пространства, представен от непрофесионални актьори, които по тази причина са наречени „експерти“.

От 2004 г. „Римини Протокол“ са установени в международния театрален център HAU в Берлин. Първият спектакъл „100% град“ е поставен през 2008 г. в Берлин. От тогава спектакълът е бил в повече от 35 града по цял свят – Лондон, Париж, Марсилия, Виена, Кьолн, Дрезден, Копенхаген, Амстердам, Рига, Токио, Филаделфия, Сао Пауло, Мелбърн и др.


Платена публикация

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg