POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Документална фантазия за двете лица на София

Изложба с живопис на Драгман Немцов - Драго представя споделено съжителство на минало, настояще и бъдеще

Покрайнините на града в съзнанието на Драгaн Немцов - Документална фантазия за двете лица на София

Покрайнините на града в съзнанието на Драгaн Немцов

Добре познати, но необичайни столични гледки представя художникът Драган Немцов – Драго в най-новата си изложба, подредена в Столичнатa библиотека. „София с две лица“ ще се открие на 2 декември от 17 ч. в галерия „София“ и ще покаже 24 живописни платна от неговата „документална фантазия“, както я описва самият автор.

Произведенията му, в които се разпознават пейзажи от Панчарево, Лъвов мост, площад „Славейков“ и други, са своеобразно обяснение в любов към столицата. Той я изобразява с очите на откривател, с почуда и обич, a софиянци и гости на столицата ще видят в подбраните творби нови и изненадващи гледки от любимия град.

Лъвов мост

Освен разпознаваеми места от столицата, могат да се разпознаят и нейните покрайнини, оттам и двете лица на града. Авторът поставя актуалните за мегаполиса теми като споделено съжителство на минало, настояще и бъдеще, между природа и урбанизирана среда. Куратор на изложбата е д-р и. и. Евгения Атанасова-Тенева, тв журналистка, изследовател на творчеството на Христо Явашев – Кристо, автор на филми и книга за него.

Драган Немцов – Драго е завършил НХА в класа на големия художник проф. Дечко Узунов. Авторът е участвал в над 120 национални и групови изложби у нас и в чужбина, представил е десетки самостоятелни изложби в София, Бургас, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Люксембург. Сега е доцент по изобразително изкуство в СУ „Св. Климент Охридски“ и хоноруван доцент в Националната художествена академия.

Документалната фантазия на художника извисява всекидневното.

Столична библиотека вече е била домакин на друга изложба на Драган Немцов „Летящите книги“. „Площад Славейков“, нaпример, е дарена от художника на Столична библиотека и вече се е превърнала в емблема на колекцията от оригинални художествени творби на сектор „Изкуство“.

„София с две лица“ може да бъде разгледана всеки ден от 2 до 11 декември от 11 до 19 часа.

Панчарево

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg