Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Документалното кино среща изкуството в нов фестивал у нас

31 премиерни заглавия в първото издание на Master Of Art

„Саломе на Уайлд“ (2011) на Ал Пачино закрива фестивала. - Документалното кино среща изкуството в нов фестивал у нас

„Саломе на Уайлд“ (2011) на Ал Пачино закрива фестивала.

Нов фестивал за документални филми ще има своето първо издание у нас от 15 до 22 април в кината „Люмиер“ и „Одеон“. Различното от онова, което сме виждали досега, е, че столичани за първи път ще могат да видят някои от най-добрите произведения на българското и световно документално кино, свързани с различни изкуства. Името на новия фестивал е Master Of Art, а целта – да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата – чрез средствата на документалното кино.

„Последните години посетих много фестивали по света, посветени именно на документални филми за изкуствата. В един момент осъзнах, че именно такова нещо липсва в България – разказа през медиите творческият директор на фестивала Найо Тицин. – Предложих на Мирослав Боршош да направим събитието заедно с НДК и той веднага прие“.

Името Master of Art идва от титлата, която получават завършилите академия за изкуства по света. Подобни фестивали има в Канада, Франция, Италия, Русия, Израел, Ливан и други страни. Българската публика също ги заслужава, убеден е Тицин.

Във времената, когато документалните филми нямат място на големия екран, а програмните схеми на повечето телевизии се люшкат между турски сериали и риалити формати, организаторите на Маster of Art са подготвили 31 интригуващи филма, невиждани досега в България. Голяма част от заглавията на първия на Балканите фестивал от подобен вид са с награди или участия в някои от най-престижните филмови фестивали в света като „Берлинале”, „Сънданс” и фестивала във Венеция.

Начало на феста ще даде награденият с „Оскар” за късометражен филм „Жената от номер 6″ (2013) – оптимистичен разказ за най-възрастната (109-годишна!) пианистка в света. Тя продължава да свири всеки ден по два часа, а същевременно е и най-възрастният оцелял от Холокоста. Закриването е с не по-малко интересния „Саломе на Уайлд“ (2011) с режисьор Ал Пачино.

Фестивалът има конкурса програма, която се провежда в шест раздела: „Музика и танц“, „Театър и кино“, „Изобразителни изкуства и фотография“, „Архитектура и дизайн“, „Литература“ и „Видео арт и арт реклама“. За филмите от последния раздел има отделна награда и продукциите в него не се състезават с филмите от другите раздели. Победителите в категориите, както и носителят на Голямата награда,  ще бъдат определяни от международно жури.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg