Софийска филхармония МЕГАБОРД

Документи от османските архиви допълват образа на Апостола

Изложбата „Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата“ представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. До 1873 г.

Представени са всички известни снимки на Васил Левски, снимки на негови сподвижници, документи на БРЦК и ВРО, текстове из писма на Апостола. Снимка: Детайл от плаката на изложбата - Документи от османските архиви допълват образа на Апостола

Представени са всички известни снимки на Васил Левски, снимки на негови сподвижници, документи на БРЦК и ВРО, текстове из писма на Апостола. Снимка: Детайл от плаката на изложбата

Най-новите документи, свързани с Васил Левски и открити в османските архиви, ще бъдат показани във фотодокументалната изложба „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“. Тя ще бъде открита в галерия „Средец“ на Министерството на културата на 2 февруари по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

Изложбата представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. до 1873 г., от делата на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г.

Включени са експонати, свързани и с „Добродетелната дружина“, и с Тайния централен български комитет (ТЦБК), както и други организации със своите ръководители, печатни органи, програмни документи. Акцент в изложбата са и Общото събрание на БРЦК в Букурещ и смъртта на Ангел Кънчев на пристанището в Русе.

Представени са всички известни снимки на Васил Левски, снимки на негови сподвижници, документи на БРЦК и ВРО, текстове из писма на Апостола, паметни места, свързани с дейността му.

По време на откриването ще бъдат представени и най-новите сборници, издадени от Национален музей „Васил Левски“ през последните две години, включващи публикации на откритите и преведени вече значителен брой документи от Османския архив в Истанбул, свързани с дейността, залавянето и съдебния процес срещу Васил Левски и другите комитетски дейци в края на 1872 г. и началото на 1873 г., с дейността на Ангел Кънчев като помощник на Левски, с четническите акции през 1867-1868 г., ръководени от Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Димитър Топалов-Войняговеца. В изданията са включени и най-нови изследвания на специалисти на основата на тази изворова база.

Изложбата е реализирана от Национален музей „Васил Левски“ в партньорство с Фондация „Васил Левски“ и РБ „Любен Каравелов“ – Русе. Осъществена е с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах