VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Долче и Габана“ с колекция между исляма и парите

Решението на модната къща да пусне колекция с хиджаби „променя играта“ за мюсюлманските жени. Дали?

Мюсюлманки от цял свят възроптаха, че не са били обиждани и наранявани цял живот заради носенето на хиджаб, за да бъдат изложени накрая на модния подиум.  - „Долче и Габана“ с колекция между исляма и парите

Мюсюлманки от цял свят възроптаха, че не са били обиждани и наранявани цял живот заради носенето на хиджаб, за да бъдат изложени накрая на модния подиум.

Луксозната италианска модна марка „Долче и Габана“ разтърси социалните мрежи миналата седмица, след като пусна първата си колекция от хиджаби и абаи. Изработена от деликатни дантели, сатен и смели флорални щампи, линията бе приветствана от американските медии като „променяща играта“ и „вълнуващо развитие“ за мюсюлманските жени.

Самите мюсюлмански жени не бяха чак толкова вдъхновени, поне на пръв поглед. Главният редактор на модния блог MuslimGirl.net Амани ал-Хатахтбех например коментира, че е страхотно водещи дизайнери да се съобразяват с вкусовете на дамите в ислямската религия – но постави и въпроса дали наистина става дума за грижа за мюсюлманките, или за използването им с користни цели.

Ал-Хатахтбех посочва, че манекенката, която „Долче и Габана“ са използвали за колекцията си с хиджаби, е бяла и навярно дори не е част от ислямското вероизповедание.

„Мюсюлманските жени получават повече видимост – заяви журналистката, – но не непременно и приемственост.“

Хиляди хора също надигнаха глас в тази посока в социалните мрежи. Мюсюлманки от цял свят възроптаха, че не са били обиждани и наранявани цял живот заради носенето на хиджаб, за да бъдат изложени накрая на модния подиум.

Дори манекенката, която „Долче и Габана“ са ползвали за колекцията си с хиджаби, е бяла и навярно дори не е част от ислямското вероизповедание.

Манекенката, която „Долче и Габана“ са поканили за колекцията си с хиджаби, е бяла и навярно не е част от ислямското вероизповедание.

И въпреки всички критики, които марката получи за новата си колекция, в мрежата има и множество почитателки с намерения да си купят хиджабите на „Долче и Габана“. Модната къща може да очаква сериозни печалби от новите си одежди, чиято цена предстои да бъде обявена, твърдят финансови анализатори, цитирани от CBC.

От „Форбс“ отчитат хода на дизайнерите като най-умния от години – и предполагат, че линията е пусната единствено и само заради парите:

„Докато растежът в продажбите на луксозни стоки на установени пазари като САЩ и Европа е все по-зависим от туризма, най-високият клас мода навярно би имал истински бум в Близкия изток.“

Статистика, публикувана от „Форчън“ през юли миналата година, сочи, че мюсюлманките по цял свят през 2013 г. са похарчили 266 милиарда долара за облекло и обувки. Очаква се цифрата да бъде почти удвоена до 2019 г.

Други данни на „Форбс“ отчитат специално Близкия изток – там продажбите на подобни стоки са били 8,7 милиарда долара през 2015-а. А сравнено с 6,8 милиарда през 2014-а, става дума за огромен ръст.

Анализаторката Клер О’Конър тълкува процеса така:

„Жените от богатите петролни държавни отдавна изразяват афинитета си към модата със скъпи дамски чанти и обувки, които носят с абая или хиджаб. Много от тях вече са клиенти на някои от най-големите дизайнери, включително „Долче и Габана“, като носят техни стоки под своите скромни покриващи дрехи – така те са видими само в домовете им или сред други жени.“

„Атлантик“ също пише колко финансова изгода биха имали „Долче и Габана“ на мюсюлманския пазар.

„Атлантик“ също пишат за финансовата изгода на „Долче и Габана“ от мюсюлманския пазар.

Действително е така – други луксозни брандове като „Оскар де ла Рента“, „Томи Хилфигър“ и „Моник Люлие“ постигнаха значителен успех в последните години с пускането на еднократни колекции в региона, често около Рамадан – празник, все по-известен като вдъхновител на „екстравагантни харчове“.

„Атлантик“ също пише каква финансова изгода биха имали „Долче и Габана“ от мюсюлманския пазар, точно както „Шанел“ и „Стела Маккартни“, които миналата година представиха свои линии в Дубай, „рая на лукса“.

„Модната индустрия вече е навлязла на развиващи се пазари като Китай, Япония, Бразилия – пише модният хроникьор Кимбърли Крисмън-Кембъл. – Хиджаби и абаи са вече част от западния моден мейнстрийм, буквално за една нощ. Оттук-насетне те са уязвими към същите тенденции, падения и раздути цени като всеки друг продукт в западното облекло.“

Крисмън-Кембъл вижда и позитивните страни на тази тенденция:

„Може би новото поколение мюсюлмани, увлечени от модата, ще видят себе си по-добре представени в индустрия, която обожават.“

Обожават, но не непременно могат да си позволят, коментира Лорън О’Нийл от CBC. Поне не и извън прекомерно богати райони като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, където днес „Долче и Габана“ има 13 бутика.

Цените за хиджаб или абая от модната къща още не са оповестени, но например дълга до земята рокля от колекция пролет/лято за 2016-а се търгува за 7070 щатски долара. Шал с лимонови щампи, един от най-евтините артикули, пък е на стойност 484 долара.

Въпреки целия критицизъм, който марката получи за новата си колекция, в мрежата има и множество почитатели с открити намерения да си купят хиджабите на „Долче и Габана“.

Въпреки всички критики, които марката получи за новата си колекция, в мрежата има множество почитатели с намерения да си купят хиджабите на „Долче и Габана“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90