Доли Партън финансирала ваксината на „Moderna“

Ваксината срещу Ковид-19 дава обещаващи резултати в първите фази на тестовия си период

Доли Партън през февруари 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Доли Партън финансирала ваксината на „Moderna“

Доли Партън през февруари 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още една ваксина срещу Ковид-19 в ранен изпитателен период даде обещаващи резултати. Според първите данни, ваксината на американската биотехнологична компания „Modernа“ има близо 95% ефикасност. Освен специалистите, участвали в разработването ѝ, пръст в нейното създаване има и американската кънтри певица Доли Партън. През април тя е дарила $1 млн. на медицинския център „Вандербилд“ в Нашвил.

Щедрото дарение „играе важна роля в битката с Ковид-19“, отбелязват американските учени, цитирани от Би Би Си, а средствата са разпределени между още няколко „обещаващи“ инициативи за намиране на работеща ваксина срещу коронавирус. Част от парите са използвани и за проучването на ваксината, друга отива за изследвания на конвалесцентна плазма и терапия с моноклонални антитела, съобщават от „Вандербилт“. Плазмата е един от ключовите елементи при лечението на инфекция с коронавирус, а две от въпросните антитела се тестват от световна фармацевтична фирма.

Проучванията на компанията с плазма очевидно дават надеждни резултати, тъй като Националният здравен институт на Америка дава допълнителни 34 млн. долара за провеждането на експеримент с лечението.

„Невероятната щедрост на Партън е източник на вдъхновение – отбелязва Джеф Балзър, президент и изпълнителен директор на „Вандербилд“. – Изключително сме благодарни за продължаващата ѝ подкрепа. Тези средства ще ни помогнат да завършим обещаващи проучвания, от които могат да се възползват милиони специалисти в борбата с вируса.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах