СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Доли Партън отказа да ѝ бъде вдигнат паметник в Тенеси

Певицата два пъти отклонила предложение от Тръмп да ѝ връчат Президентския медал на свободата

Управата на Тенеси искаше да вдигне паметник на Доли Партън заради щедрото ѝ дарение за ваксината на „Модерна“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Доли Партън отказа да ѝ бъде вдигнат паметник в Тенеси

Управата на Тенеси искаше да вдигне паметник на Доли Партън заради щедрото ѝ дарение за ваксината на „Модерна“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кънтри певицата Доли Партън е помолила управата на щата Тенеси да отложи плановете си за вдигане на неин паметник. Статуята трябвало да бъде поставена на територията на офисите на държавната администрация в Нашвил, столица на щата. „Моментът не е подходящ“, обосновава се певицата.

„Предвид всичко това, което се случва по света, не мисля, че поставянето ми на пиедестал е добра идея“, казва в изявление в социалните мрежи Партън.

Тя допълни, че се чувства „уважена и благодарна“ за жеста.

„Надявам се, че някога в бъдеще, може би след няколко години или може би когато вече ме няма, ако сметнете, че го заслужавам, тогава съм сигурна, че ще се изправя гордо в нашата велика столица като един признателен гражданин на Тенеси“, казва певицата.

Предложението за паметника бе жест на благодарност за щедрото дарение на певицата от 1 млн. долара за първите фази на проучване на ваксината на „Модерна“. Парите бяха за университетския медицински център „Вандербилт“ в Нашвил. При първите тестове препаратът даваше 95% ефективност.

Това не е първата почест, отказана от певицата. По-рано този месец стана ясно, че два пъти е отклонила предложение от администрацията на Тръмп да стане носител на Президентския медал на свободата. Като причина за отказа е посочено влошеното здраве на съпруга на Партън, а и тя не искала да пътува в пандемично време.

Почти през цялата си дългогодишна кариера кънтри звездата е избягвала да коментира политическата си принадлежност. Но през 2020 г. тя се обяви в подкрепа на „Животът на чернокожите има значение“.

„Наистина ли мислим, че нашите малки бели за***ци са единствените, които са от значение? Не!“, каза певицата в интервю за списание „Билборд“.

Вижте още: ДОЛИ ПАРТЪН ПОЧЕТЕНА С ГРАФИТ СЛЕД ПОДКРЕПАТА Ѝ ЗА АНТИРАСИСТКИТЕ ПРОТЕСТИ

Доли Партън е прочута и с филантропските си изяви, простиращи се години назад. Чрез фондацията си „Доливуд“ тя е заявявала подкрепата си за различни каузи, свързани с децата, включително е дарявала книги на деца в нужда, събирала е средства за каузи против СПИН и е подкрепяла опазването на дивите животни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg