Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дом на мъртвите“ отпреди 6000 години открит край Стоунхендж

Археолози и студенти от Редингския университет са попаднали на праисторическа погребална могила в Уилтшър, Англия

Могилата е с около хиляда години по-стара от близкия, по-малък каменен кръг Мардън Хендж, който е бил частично разрушен при издигането на по-известния паметник. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Дом на мъртвите“ отпреди 6000 години открит край Стоунхендж

Могилата е с около хиляда години по-стара от близкия, по-малък каменен кръг Мардън Хендж, който е бил частично разрушен при издигането на по-известния паметник. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продълговата неолитна могила с погребения е открита недалеч от древния култов комплекс Стоунхендж и Ейвбъри. Възможно е в нея да са погребани строителите на гигантския мегалитен кръг – или пък техните религиозни противници, убити при унищожаването на по-малкия каменен кръг на няколко мили оттам.

Полевата археологическа школа на Редингския университет и местни доброволци са изследвали мястото на продълговата неолитна могила в местността Кетс Брейн (буквално – „Котешки мозък“).

Могилата е с около хиляда години по-стара от близкия, по-малък каменен кръг Мардън Хендж, който е бил частично разрушен при издигането на по-известния паметник. В могилата са погребани останките на местни жители от епохата на издигане на Стоунхендж. Съоръжението е било забелязано за първи път от въздуха, по време на процеса на заснемане на хълмовите укрепления от неолита през последните няколко години.

Продълговатите погребални могили от епохата на неолитната британска култура са слабо изследвани и сегашното откритие ще позволи на учените нови наблюдения върху вярванията и религиозната практика на тогавашните обитатели на Острова.

Могилата ще бъде запазена и отворена за публичен достъп.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg