Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ако Мона Лиза и Венера от Урбино имаха котки…

Шедьоврите може би са по-хубави с домашни любимци

"Венера от Урбино с домашния си любимец", по Тициан - Ако Мона Лиза и Венера от Урбино имаха котки…

"Венера от Урбино с домашния си любимец", по Тициан

Невероятна изложба, в която гигантска котка се намесва в световните живописни шедьоври и дори се гуши в скута на Мона Лиза, ще бъде открита 31 май в Абингдън, Оксофрдшир, Англия. Автор на произведенията е руската артистка Светлана Петрова. Тя стана популярна първо в интернет пространството със своите дигитални изображения на своя риж дебел котарак Заратустра, който се вмъква нахално в някои прочути картини и разсмива с физиономиите си.

„През 2008 г. изгубих майка си, от която ми остана Заратустра. Страдах от тежка депресия след смъртта й, в продължение на две години бях неспособна да се съсредоточа и да се върна към рисуването. Един приятел, който се опитваше да ме извади от това състояние, ме попита: „Защо не направиш проект с котката, тя е толкова забавна?“

И преди съм имала котки и съм ги включвала в своите произведения, дори съм правила костюми за тях. Но не се бях сетила да направя нещо със Заратустра, майка ми го беше разглезила и охранила като прасе“, разказва Петрова пред Би Би Си.

Оказало се, че Заратустра обича да позира и е забележително интелигентен за котка. Той обожавал да лежи по гръб и да прави странни физиономии, сякаш разговаря с някого. Светлана започнала да го снима и да си представя коя физиономия към коя картина би подхождала.

Първите си колажи с котарака Светлана изпратила на свои приятели артисти и галеристи. „Те се забававляваха истински с тях и ме окуражиха да направя уебсайт с фотографиите. В този момент обаче работех върху друг проект и улисана в него забравих за това“, разказва Петрова.

След няколко месеца неин приятел от Великобритания я посетил в дома й и когато видял Заратустра, се хванал за главата: „Твоята котка е най-популярното същество в момента в интернет“.

Оказало се, че артистите и галеристите, на които Светлана пратила снимките, ги показали на свои познати, те пък ги пуснали в социалните мрежи. Така дебелият риж котарак станал световна звезда, а днес разполага със собствено студио и професионални фотографи. „Толкова се е надул! Понякога се налага да чакаме с месеци да му дойде настроението, за да ни покаже своите физиономии“, оплаква се артистката.

Обикновено картината се случва отзад-напред – първо виждам позата му и после си представям в кой шедьовър ще стои добре, обяснява художничката.

Понякога Заратустра замества характер от оригиналното произведение, както е станало например в картината „Американска Готика“ на Грант Ууд. В нея котката е застанала на мястото на пуританската съпруга. Друг път рижият домашен любимец се появява неочаквано и се гушва в някоя героиня – той се изляга пред Урбинската Венера на Тициан, сякаш за да прикрие голотата й, или пък сяда в скута на Мона Лиза. Котаракът стои толкова истински в някои творби, че някои хора са убедени, че това са оригиналните творби.

Веднъж художничката се опитала да изнесе извън Русия картина, базирана на „Богатири“ на Виктор Васнецов. В нея един от тримата герои е яхнал рижия Заратустра вместо кон. Артистката обаче била спряна на летището и митническите служители я обвинили, че няма документи за шедьовъра. Петрова напразно се опитвала да ги убеди, че картината е нейна. Накрая тя не издържала и казала: „Господа, мислите ли ли, че руски художник от ХIХ век ще нарисува богатир, яхнал котарак?“. Едва тогава митничарите й позволили да замине.

Изложбата „Руски крайности“ може да бъде видяна в галерия The Barn at Stonehill до 5 юни.

Вижте колажите на Светлана Петрова:

"Заратустра в скута на Мона", по Леонардо да Винчи

„Заратустра в скута на Мона“, по Леонардо да Винчи

vasnetsov_viktor_heroes_bog

„Богатири“, по Виктор Васнецов

dmitry_levitsky_portrait_of

„Портрет на Екатерина Втора“, по Дмитрий Левитски

chagall_over_the_town

„Окупирай небето с котка“, по Марк Шагал

wood_grant_devolson_america

„Американска Кот-ика“, Грант Ууд

Източник: Би Би Си

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg