Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Домът на Мерилин Монро стана паметник на културата

Собствениците се опасяват, че това ще доведе до прилив на туристи

Снимка: Стопкадър - Домът на Мерилин Монро стана паметник на културата

Снимка: Стопкадър

Домът на Мерилин Монро в Лос Анджелис бе обявен за паметник на културата, за да бъде предотвратено събарянето му, разказва „Варайъти“. Градският съвет на Ел Ей включи къщата в официалния списък на забележителностите след дълга борба с новите ù собственици.

Домът в испански колониален стил с четири спални е разположен в район Брентууд в Лос Анджелис. Монро живее в него около половин година, преди да почине от предозиране с наркотични вещества през 1962 г. В искането за одобряване на културната забележителност е отбелязано, че тази къща е „първото място, което Монро намира и купува със собствени средства по време на активната си работа през 1962 г.“.

Настоящите собственици са купили къщата миналата година за 8,35 млн. долара и са възнамерявали да я съборят, за да разширят имота си към съседния. Те дълго са се опитвали да предотвратят обявяването на дома на Монро за паметник на културата, тъй като са се опасявали, че това ще доведе до увеличаване на потока туристи, които искат да видят мястото, където Мерилин умира.

Сега собствениците са подали съдебен иск срещу решението на градските власти, като ги обвиняват в „задкулисни машинации“. В иска се казва още, чекъщата е претърпяла значителни промени и вече не съдържа свидетелства за епохата на Мерилин Монро.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg