Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Домът на Вазов – опакован в негови стихове

Ремонтират къщата на поета в навечерието на 165-ия му рожден ден

На една от фасадите на къщата е изписана строфа от стихотворението на Иван Вазов „Съзерцание“. - Домът на Вазов – опакован в негови стихове

На една от фасадите на къщата е изписана строфа от стихотворението на Иван Вазов „Съзерцание“.

Къщата-музей на Иван Вазов в центъра на София бе опакована в негови стихове в навечерието на 165-ия му рожден ден, който е на 9 юли. Около месец дотогава на огромни платна, опънати над скелето около сградата, ще четем неговите „Език свещен“ и „Съзерцание“. 

За последен път фасадата на музея е обновявана в началото на 90-те години по проекта „Красива България”. Днес заслугата за ремонта е на Столична община, проектът е на арх. Христина Стоянова и реставраторката Аглика Икономова. Скелето и защитната мрежа със стиховете са дарени от Красимира Вълова. Обновлението на къщата се извършва от „Реставрация” ЕАД към Министерството на културата.

Vazov1

Домът на Вазов е построен през 1895 г. върху наследствено място и с голям за времето заем от 30 000 златни лева. В нея писателят живее най-дълго – до смъртта си през 1921 г. Още приживе къщата се превръща в средоточие на обществена енергия, в културно средище – скъп и чест гост тук е проф. Иван Шишманов, един от инициаторите за превръщането й в музей. Пет години след смъртта на поета – на 28 ноември 1926 г., тя отваря врати като първия български литературен музей. В продължение на 20 години негов уредник е Елин Пелин.

В спомените си писателят Стилиян Чилингиров разказва, че след 1916 г. сред учениците, които посещавали за първи път столицата, било мода да позвънят на вратата на Вазовия дом и да зърнат, макар и за миг, отблизо или отдалеч, своя любим поет.

Честването на 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература започна още през февруари тази година с изложбата „Обичаният Вазов“ в Галерия „Средец“. Тя включваше художествени творби от големи български майстори, дар на писателя за двата му юбилея – през 1895 и 1920 г. (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). 

Съзерцание
Иван ВАЗОВ

Кога от родната земя замина,
мен любящите пак ще да ме любят,
кат знаят що, кого във мене губят,
какъв живот с това сърце изстина,
какъв източник на любов пресъхна,
каква хармония с лирата заглъхна!

О, знам, и в гроба – пак ще да живея,
ще млъкна, но в душите пак ще пея.
Живота любях, но го не окрадох:
Българио*, аз всичко тебе дадох:
душа, сърце, любов, зари небесни,
от теб приети – върнах ти ги в песни.


Бел. ред. – Иван Вазов е изписал обръщението „Българийо“ без „й“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg