Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Доменико Долче се извини за „синтетичните“ деца

Пет месеца след като предизвика силен обществен гняв, дизайнерът поиска прошка

Стефано Габана и Доменико Долче през 1999 г. разкриха, че са двойка. - Доменико Долче се извини за „синтетичните“ деца

Стефано Габана и Доменико Долче през 1999 г. разкриха, че са двойка.

Пет месеца след като разбуни духовете с изказвания, че децата, заченати „в епруветка“ са синтетични, световноизвестният дизайнер Доменико Долче се извини за думите си. Квалификациите от средата на месец март тази година разгневиха социалните мрежи и гей общността и доведоха до призив от страна на Елтън Джон за бойкот на модната къща „Долче и Габана“.

Сега единият от двамата в дуото, което през 1999 г. призна хомосексуалната си връзка, се покая и промени мнението си – че родените чрез изкуствено оплождане бебета са „просто деца“.

„Извинявам се. Простете. Не смятах да обиждам когото и да е – коментира пред списание „Воуг“ Доменико Долче. – Дълго говорих със Стефано (Габана, бел. ред.) и прозряхме, че думите ми изобщо не са били на място.“

През март, пред друго списание – „Панорама“, той запита риторично кой би се съгласил да е баща на химия и обяви, че дори психиатрите в днешно време не са подготвени да реагират на „подобни експерименти“.

„Семейството не е прищявка. В него има свръхестествено чувство за принадлежност – каза на свой ред и Стефано Габана, а Долче продължи мисълта му: – Деца, които не са раснали в традиционна семейна среда, са деца на химията, синтетични деца.“

Сър Елтън Джон, който живее с приятеля си Дейвид и имат двама осиновени синове, износени от майка след изкуствено оплождане, призова за бойкот на модната къща на Долче и Габана. Към неговия апел се присъединиха Рики Мартин, Мадона, Виктория Бекъм, Мартина Навратилова, Къртни Лав и други знаменитости.

„Как смеете да наричате красивите ми деца „синтетични“! – написа изпълнителят в Инстаграм. – И как не ви е срам да клатите осъдително малките си пръсти срещу чудото Ин витро, позволило на легиони от любящи хора, между които и хомосексуални, да изпълнят мечтата си да имат деца! Вашето мислене е анахронично, точно като вашата мода. Вече никога няма да нося дрехи на „Долче и Габана“!“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС