POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Доминго Хиндоян: Още първия път като чух как пее Соня, бях сигурен, че ще стане звезда

Трудно е да бъдем заедно - но когато сме някъде в Европа, вече се чувстваме близо един до друг

"Видях Соня за първи път, когато тя трябваше да се дипломира с концерт в Женева. Трябваше да се видя с всички студенти-дипломанти в Консерваторията, а тя беше една от тях. Но Соня не дойде на нито една от репетициите", разказва съпругът й Доминго Хиндоян. Снимки: Румен Добрев - Доминго Хиндоян: Още първия път като чух как пее Соня, бях сигурен, че ще стане звезда

"Видях Соня за първи път, когато тя трябваше да се дипломира с концерт в Женева. Трябваше да се видя с всички студенти-дипломанти в Консерваторията, а тя беше една от тях. Но Соня не дойде на нито една от репетициите", разказва съпругът й Доминго Хиндоян. Снимки: Румен Добрев

Доминго Хиндоян – съпругът на звездата на „Метрополитън опера“ Соня Йончева – ще дирижира концерта й на Цветница тази неделя със Софийската филхармония в столичната зала „България“.

Хиндоян е на 35 г. и е от Венецуела. Бивш цигулар, син на цигулар, който е бил директор на Венецуелския симфоничен оркестър. Съпругът на Соня Йончева има магистърска степен по дирижиране от Женевската Консерватория, където е завършила и българката. Кариерата му днес е не по-малко успешна от тази на съпругата му. Дирижирал е Лондонската филхармония и много други престижни оркестри по света. Асистент е на диригента на Берлинската Щатсопер Даниел Баренбойм.

– Вълнувате ли се преди първата си поява пред българската публика, г-н Хиндоян?

– Вълнувам се, разбира се. Още от дете съм чувал много за този град, знам, че е с богата култура и традиции, с много добри музиканти и публика. Затова очаквам с голямо нетърпение първата репетиция утре (в четвъртък – бел.ред.) със Софийската филхармония и в неделя концерта. Основно се вълнувам, че работя с прекрасен певец като Соня, която в същото време е и моя съпруга.

– Истина ли е, че това е първото ви идване в България?

– Напълно, това е първото ми идване тук. Преди да срещна Соня, никога не съм имал причина, нито предложения да дойда, защото обикновено пътувам по работа. А откакто сме заедно с нея, сме толкова заети, че не само не сме имали време да дойдем в България, ние не сме ходили заедно дори във Венецуела. За Коледа бяхме в Щатите, където дойдоха родителите ми и ги запознах със Соня.

– Как я срещнахте за първи път?

– Това се случи, когато тя трябваше да се дипломира с концерт в Женева. Трябваше да се видя с всички студенти-дипломанти в Консерваторията, а тя беше една от тях. Но Соня не дойде на нито една от репетициите и се наложи накрая да се видим в един парк близо до Консерваторията – срещата беше страхотна, а след това и концертът. После трябваше да минат още 5 години, преди да се срещнем отново.

– Когато я чухте за пръв път да пее, имахте ли усещането още тогава, че ще стане голяма звезда?

–  Абсолютно сигурен бях!

Соня Йончева ще пее на Цветница със Софийската филхармония в зала "България".

Соня Йончева ще пее на Цветница със Софийската филхармония в зала „България“.

– Вие също сте в началото на успешна кариера, досущ като съпругата ви – мислил ли сте как биха се развили отношенията ви, ако единият от двамата нямаше такъв тласък на сцената?

– Не знам, не съм мислил за нещо, което не се е случило. Ние сме заедно заради любовта помежду ни, а не заради кариерата, така че чувствата ни нямат нищо общо с развитието ни на сцената. Но смятам, че щяхме да бъдем заедно, дори ако някой от нас не беше толкова успешен.

– Вкъщи разговорите основно за работа ли са?

– Не (смях). Говорим малко за работа – когато има нужда, говорим си за всичко.

– Кариерите ви се развиват успоредно, става ли ви трудно да бъдете заедно като семейство?

– Да, много трудно е да бъдем заедно като семейство, което не пътува. Но сме свикнали. Когато сме някъде в Европа, ние вече чувстваме, че сме близо един до друг. По-трудно става, когато аз съм в Америка, а тя в Европа.

– Вие сте асистент на Даниел Баренбойм, как се случи така, че ви избра?

– Видях го за първи път на живо през 2006 г. преди концерт на оркестъра „Източно-западен диван“, дирижиран от Даниел Баренбойм. Сега ще попитате сигурно какво съм правел аз там като латино-американец? Майка ми е сирийска арменка, а Баренбойм знаеше, че имам такъв произход и ме покани като цигулар в този оркестър. След това станах диригент, той ме видя, покани ме да се явя на конкурс в Берлинската Щатсопер, харесаха ме и получих работата.

– Бил сте цигулар, вероятно сте най-високият цигулар в света?!

– Хахаха, ако бях най-високият цигулар, нямаше да стана сега диригент. Щях да стърча над диригента…

– Какво точно работите като асистент на Баренбойм?

– Основно водя репетициите – с певците, пианистите… Дирижирам и концертите, когато главният диригент е уморен или болен. Но в Берлин дирижирам и свои продукции като основен диригент – този сезон имам 23 представления. А като асистент на Баренбойм основното е да се уча от него.

– Даниел Баренбойм ли е най-значимата фигура в дирижирането, от която сте имал възможност да се учите на занаят?

– Срещал съм много големи имена в дирижирането, три от тях са много важни за мен – Бернард Хайтинг (имах майсторски клас с него), Клаудио Абадо (2010 г. бях негов асистент) и Даниел Баренбойм. Баренбойм за мен е най-важен заради всичко, което съм научил от него.

– За кариерата на кой диригент мечтаете в най-смелите си представи?

– Единствено тази, която имам в момента.

В концерта на Соня Йончева, дирижиран от съпруга й Доминго Хиндоян (вдясно), ще пее и братът на Соня - Марин.

В концерта на Соня Йончева, дирижиран от съпруга й Доминго Хиндоян (вдясно), ще пее и братът на Соня – Марин.

– Вие сте едва на 35 г., главозамайва ли ви фактът, че за рождения ви ден ви пеят Happy Birth Day Пласидо Доминго и Роландо Вилазон?

– Това се случи на парти-изненада, което Соня организира за мен, когато репетирахме „Макбет“ с Пласидо Доминго и Роландо Вилазон. Двамата са много близки наши приятели и дойдоха на рождения ми ден, а най-нормалното нещо на един рожден ден е да изпееш Happy Birth Day (смях). Просто беше случайно съвпадение ние тримата да бъдем гости на този рожден ден (смях).

– Случва ли се да давате съвети на Соня и приема ли тя забележки?

– Да, разбира се – но първо самата тя е много самокритична, защото е перфекционистка. Аз като диригент много често й казвам какво мисля за изпълнението й и тя се вслушва в мнението ми. А като съпруг гледам да я пазя от това да не се изтощава, за да може да пее добре.

– Какви бяха притесненията ви, когато тя получи предложението от „Метрополитен опера“ да пее Мими в „Бохеми“?

– За мен беше голяма лудница, защото това се случи 5 седмици, след като Соня беше родила. Но вокално и артистично това беше напълно в нейните възможности. Бях напълно сигурен, че ще пожъне успех. Това беше големият шанс в кариерата й.

– Учите български език, знаете ли вече някоя дума или израз?

– О, да – (вече на български) много благодарямного добре, количка… (отново минава на английски) – основно бебешки неща.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90