Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пласидо Доминго и Уди Алън правят заедно опера

Ще изглежда като черно-бяла италианска комедия

Сцена от операта „Джани Скики” на Пучини, режисирана от Уди Алън в Дороти Чендлър Павилиън. Снимка: Los Angeles Times - Пласидо Доминго и Уди Алън правят заедно опера

Сцена от операта „Джани Скики” на Пучини, режисирана от Уди Алън в Дороти Чендлър Павилиън. Снимка: Los Angeles Times

Представете си Пласидо Доминго и Уди Алън на една сцена. Талант, какофония от екстравагантност и невъзможни за обикновения глас звуци. Представете си опера, пречупена през призмата на черно-белите италиански комедии от 40-те и 50-те. Ето това ни предлага Операта в Лос Анджелис, която тази есен ще отпразнува 30-годишния си юбилей.

За нейните чествания титаните Доминго и Алън ще обединят усилия, за да поставят операта на Пучини „Джани Скики”. В главната роля, разбира се, ще влезе прочутият 74-годишен тенор, който имахме удоволствието да видим и чуем на живо у нас през месец февруари миналата година.

Освен тях в програмата са включени дебюта на „Моби Дик” и завръщането на постановката на Франко Дзефирели „Палячи” от Леонкавало, която прави премиерата си в Града на ангелите през 1996 г.

За да отбележи юбилея си, операта в Ел Ей ще покани гостите си на концерт в средата на март, на който основни действащи лица ще бъдат Пласидо Доминго и Рене Флеминг.

Кристофър Коелч, президентът на операта, неотдавна сподели в интервю, че заради юбилея ръководството на музикалната институция иска да покани в редиците си видни кинорежисьори: „Мисля, че сме в невероятна форма. Създаваме нов модел за това как би трябвало да изглежда съвременната опера”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg