Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Дон Жуан в нова българска опера, създадена от две жени

Либретото на „Каменният пир“ пресъздадено в контекста на нашето време

Авторките на операта „Каменният пир“ Яна Букова и Албена Петрович Врачанска (вдясно). Снимки: Моцартов фестивал - Дон Жуан в нова българска опера, създадена от две жени

Авторките на операта „Каменният пир“ Яна Букова и Албена Петрович Врачанска (вдясно). Снимки: Моцартов фестивал

Писателката Яна Букова, едно от най-ярките имена в съвременната българска литература, и композиторката Албена Петрович Врачанска са пресъздали образа на вечния прелъстител Дон Жуан в контекста на съвремието в най-новата българска опера „Каменният пир“, съобщиха организаторите на XVII-ия Moцартов фестивал в Правец. На 19 август ще бъде световната премиера на сценичната творба, спектакълът е на Държавна опера – Стара Загора.

Сюжетът е изграден върху прочутите образи от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново съдържание, свързано с нашето време. Дон Жуан е човекът на днешния ден, абсолютният консуматор, който – надменен, егоцентричен и безотговорен – се изправя срещу собствената си планета. И нейният гняв, също като гневът на Командора в оригиналната творба, носи гибелта му.

Авторките търсят отговор на въпроса какво означава за днешния човек Адът. Дали би могъл да се дефинира през общите или през частните проблеми – климатичните промени, личния морал, любовта, егото… Дон Жуан започва и завършва своя път сам, създавайки своя собствена пустиня, след като унищожава всичко, всички и себе си.

Това е интертекстуална творба, включваща множество препратки и цитати – от „Дон Жуан“ на Моцарт до научни статии и публикации в медиите, както и от съчинения на Киркегор и Камю за архетипния прелъстител.

В ролята на Дон Жуан влиза тенорът Николай Моцов. Лепорело е Иван Кабамитов, Дона Елвира – Тереза Бракалова, Дона Анна е Деси Стефанова, а Дон Отавио – Валери Турманов. Участват още Костадин Якшев, Марин Русинов, Игнат Желев, Инна Андреева, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Ивона Иванова, Лили Ходжева.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, диригент – Виктор Крумов. Сценичният дизайн и костюмите са на Гендони.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах