Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Доналд Туск: Историята на Балканите е по-интересна от „Игра на тронове“

Председателят на Европейския съвет рецитира на български език „Отечество любезно“ на Иван Вазов

В речта си Доналд Туск спомена Христо Стоичков и четвъртото ни място на Световното първенство по футбол през 1994 г., както и Захари Бахаров с участието му в сериала „Игра на тронове“. Снимката е от срещата на Туск с президента Румен Радев преди откриването на европредседателството. Снимка: БГНЕС - Доналд Туск: Историята на Балканите е по-интересна от „Игра на тронове“

В речта си Доналд Туск спомена Христо Стоичков и четвъртото ни място на Световното първенство по футбол през 1994 г., както и Захари Бахаров с участието му в сериала „Игра на тронове“. Снимката е от срещата на Туск с президента Румен Радев преди откриването на европредседателството. Снимка: БГНЕС

Строфа от „Отечество любезно“ рецитира на български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск на откриването на европредседателството в Народния театър в четвъртък вечерта. Речта на Туск бе изцяло на български език, което предизвика шумни аплодисменти в салона. 

Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти…

„Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство – започна Доналд Туск. – „При всеки поглед нови, по-нови красоти“ – тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“.

В речта му бе споменат Христо Стоичков и четвъртото ни място на Световното първенство по футбол през 1994 г., както и Захари Бахаров с участието му в сериала „Игра на тронове“.

„По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони“, каза Туск.

Той отново бе аплодиран, когато отбеляза, че председателството е в ръцете на наследниците на най-старата държава в Европа, които никога не са загубили бойно знаме в битка:

„Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!

Благодаря.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90