Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Донос и следствие срещу автор на картина, която оскърбявала ветераните на Русия

Художникът Кирил Милер е обвинен в унижение на честта и достойнството на ветераните

Картината „Живи и мъртви“. Снимка: Кирил Милер - Донос и следствие срещу автор на картина, която оскърбявала ветераните на Русия

Картината „Живи и мъртви“. Снимка: Кирил Милер

Русия започна следствени действия срещу художника Кирил Милер заради картината му „Живи и мъртви“, на която живи хора носят плакати с лица на мъртъвци, съобщава руското издание „Газета.ру”. Причината е, че творбата навява алюзии за акцията „Безсмъртният полк“, в която наследниците на ветерани от Втората световна война манифестират с плакати с образите на предците им, според мнението на представителя на Военно-историческия център Сергей Манчински, подал сигнала до следствените органи.

Милер обяснява пред медиите, че идеята на картината не е да намеква за „Безсмъртният полк“ – акция, която се провежда от 2012 г., а е алегория за краткостта на живота. Според него намесата на полиция и прокуратура в случая е „идиотизъм“.

„Навикът да се доносничи един срещу друг ще доведе дотам, че следствието ще престане да се занимава с истинската престъпност“, казва Милер.

Платното е било представено в санктпетербургската галерия „Свинска муцуна“ на изложба, проведена от 8 до 26 септември. Във финалния ѝ ден са били публикувани в медиите и социалните мрежи мнения на общности, свързани с Втората световна война, които са обвинили работата на Милер в „унижение на честта и достойнството на ветераните“.

Месец по-късно ръководителят на следствената служба Александър Бастрикин е разпоредил да започне проверка за „оскърбително отношение към загиналите във Великата отечествена война“.

Кирил Милер е известен като участник в санктепетербургските арт групи „Митки“ и „Вещерски художници“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах