Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Допълнителни пари за кино отпусна Министерският съвет

Осем милиона лева разходи ще бъдат възстановени на чуждестранни продуценти

Служебният министър на културата Велислав Минеков - Допълнителни пари за кино отпусна Министерският съвет

Служебният министър на културата Велислав Минеков

Осемнайсет милиона допълнителни лева за киноиндустрията одобри Министерски съвет на заседанието си днес, съобщи на брифинг служебният министър на културата Велислав Минеков. Десет милиона от тях са за създаване, разпространение, фестивали и популяризиране на филми, а с 8 милиона лв. ще бъдат възстановени разходите на чуждестранни продуценти у нас.

Велислав Минеков подчерта, че тези пари ще могат да бъдат използвани през 2022 г. Тази уговорка е важна, защото технологичното време за провеждане на допълнителни сесии за българско кино до края на 2021 г. е недостатъчно. В Националния филмов център вече заседават художествените комисии, които трябва да определят кои проекти за игрални, документални и анимационни филми ще получат финансиране тази година.

Засега не е ясно дали отпуснатите 10 милона лева ще се прибавят към общия бюджет за кино, разписан в новия Закон за киноиндустрията, който фиксира процентно сумите за кинопроизводство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах