Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Допустимо ли е съдия от Върховния съд да е бил сексуален насилник като тийнейджър?

Кандидат за Върховния съд на САЩ се изправя срещу обвиненията на жена професор по психология за случай отпреди 36 г.

Брет Кавано отхвърля обвиненията на професора по психология Кристин Форд, но срещу него бяха отправени и още обвинения в сексуално насилие. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Допустимо ли е съдия от Върховния съд да е бил сексуален насилник като тийнейджър?

Брет Кавано отхвърля обвиненията на професора по психология Кристин Форд, но срещу него бяха отправени и още обвинения в сексуално насилие. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В исторически момент навлезе движението #MeToo. Кандидат за Върховния съд в САЩ и неговата обвинителка в сексуално посегателство бяха изправени пред юридическия комитет в Сената в изслушване, определяно като „исторически момент за #MeToo“ и „едно от най-напрегнатите изслушвания в страната“. Брет Кавано е кандидатът на Доналд Тръмп за позицията върховен съдия, освободила се след пенсионирането на Антъни Кенеди. А Кристин Форд е професор по психология, която застана пред магистратите, за да разкаже историята си за сексуално насилие.

Тя твърди, че когато била на 15, а Кавано на 17, той заедно с още един негов приятел я заключили в тясна спалня по време на домашно парти във Вашингтон, завързали я за леглото и когато я разсъблекли, започнали да я опипват и да се смеят. Това се случило през 1982 г.

„Вярвах, че ще ме изнасилят. Опитах да викам за помощ, но Брет сложи ръка върху устата ми. Не можех да дишам, мислех си, че без да иска ще ме убие“, разказа пред членове на Сената Форд (цитирана от Би Би Си), споделяйки през сълзи, че инцидентът „драстично“ е повлиял на живота ѝ по-нататък.

Кристин Форд (вдясно) твърди, че е била завързана и с нея са блудствали по време на купон в тийнейджърските ѝ години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кавано също бе емоционален и дори реагира с нотка заядливост, но категорично отрече да е нападал Форд, когато са били в гимназиална възраст. Той твърди, че обвиненията са планирано действие от страна на демократите и семейство Клинтън, за да се очерни дотук перфектната му репутация и да се саботира кандидатурата му.

Брет Кавано твърди, че обвиненията са планирано действие от страна на демократите и семейство Клинтън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът се състои от 21 члена – 10 демократи и 11 републиканци, като консерваторите са само мъже.
Двете страни – демократи и републиканци, приеха различни стратегии при разпита: първите изтъкваха куража на професора и през цялото време напомняха, че това не е дело, докато републиканците заложиха на по-нападателен подход, предава „Ню Йорк Таймс“.

Президентът прикани Сената да гласува по случая (повечето му членове са републиканци). Това ще се случи идната седмица, но резулатът не може да бъде предвиден, тъй като много от сенаторите и от двете партии се колебаят за своето решение. Американската правна асоциация настоява вотът да бъде отложен, за да се проведе разследване.

Върховният съд на САЩ има жизненоважна роля в политиката на страната – деветима съдии се назначават до живот и решават последни поправките в законодателството. Имат юрисдикция да вземат решение по противоречиви теми като социални проблеми, аборт и прочие. Назначаването на Кавано ще наклони везните в съда на страната на консерваторите за дълги години напред.

По време на изслушването 53-годишният Кавано изрази обида, отбелязва „Ню Йорк Таймс“, той бе емоционален и на моменти агресивен, но след два пъти зададен въпрос отговори, че няма против ФБР да го разследва, но, според него, не те взимат крайното решение по случая, а Сенатът.

„Това изслушване се превърна в национален позор. След номинацията ми през юли лудостта на левите искаше да измисли нещо, с което да блокира кандидатурата ми“, каза той.

Кавано настоя, че няма да бъде „сплашен“ да се оттегли от процеса:

„Може да ме победите в окончателното гласуване, но никога няма да ме накарате да напусна“.

Твърдението му, че не си спомня някога да е нападал Форд или дори да е присъствал на въпросния купон, бе потвърдено от Марк Джъдж – другият човек, за когото се твърди, че е бил в стаята по време на инцидента. Джъдж твърди, че никога не е виждал Кавано да се държи по описания начин. Тръмп също защити кандидата си, наричайки свидетелството му „мощно, честно и приковаващо“.

Не така обаче смятат хилядите граждани, които излязоха на протест срещу издигането на Кавано за кандидат в четвъртък, като 59 от тях бяха арестувани близо до сградата на Върховния съд.

Протест пред Върховния съд на САЩ срещу кандидатурата на Брет Кавано за върховен съдия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но освен Форд, още три жени излязоха с обвинения в неприлично поведение срещу републиканеца – Дебора Рамирез, негова състудентка от „Йейл“, твърди, че по време на парти през 1980 г. той се съблякъл пред нея без нейно желание. Джули Суетник разказва в писмена клетвена декларация, че Кавано е замесен в дрогирането и сексуалното нападение на няколко момичета по време на домашни партита през 80-те. Тя самата казва, че станала жертва на групово изнасилване през 1982-а, на което присъствал и Кавано. Още една анонимна жена споделя, че дъщеря ѝ станала свидетел как през 1998 г. той притиснал до стената „сексуално агресивно“ жена, с която се срещал.

Кавано отрече обвиненията и нарече историята на Суетник „шега“ и „фарс“.

В петък юридическият комитет към Сената трябваше да гласува – те можеха да препоръчат дали кандидатурата на обвиняемия да бъде отхвърлена или приета, но имаха правото и да останат неутрални. И в крайна сметка съветът реши да не отхвърли кандидатурата на Кавано, затова следващата седмица Сенатът предстои да даде вот в пълния си състав.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90